BOYD brengt enorme veiligheidsrisico’s met zich mee

18 november 2014
Laptop
Patiënt
Nieuws

Een nieuwe trend bij zorginstellingen is Bring Your Own Device, oftewel BYOD. Medewerkers gebruiken hun eigen favoriete hardware. De organisatie bespaart op korte termijn, maar BOYD brengt enorme veiligheidsrisico’s met zich mee. Medewerkers die op kantoor verschijnen met hun eigen werkstation en daar ook thuis mee kunnen werken, zijn enthousiast. BYOD is gebruiksvriendelijk en lijkt kostenbesparend. Maar er zitten addertjes onder het gras.


Wat zijn de problemen?
Een van de grootste problemen betreft de veiligheid van patiëntgegevens. Computersystemen en hardware die door werknemers zelf zijn uitgekozen, voldoen niet noodzakelijkerwijs aan de beveiligingseisen van de zorginstelling (NEN 7510), en gedegen toezicht is vaak onmogelijk.

Verkeerd of onzorgvuldig gebruik van de apparatuur kan er dus toe leiden dat gevoelige informatie op straat komt te liggen. De werkgever is in principe altijd aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit het uitlekken van gegevens, virussen en andere problemen. De werknemer gaat hierbij altijd vrijuit, tenzij kan worden aangetoond dat de werknemer zich niet aan de veiligheidsvoorschriften van het bedrijf in kwestie heeft gehouden. Dit is in de praktijk, bij het gebruik van BYOD, vaak onmogelijk.

Het beveiligen van data wordt in de toekomst alleen maar belangrijker en het ontbreken van adequate beveiliging op het gebied van BYOD heeft al voor serieuze problemen gezorgd. Vooral in de zorgsector, waar het om de privé-gegevens van patiënten gaat, is een gedegen beveiliging een absolute noodzaak.

Open Forest is werkzaam als werkplek- en netwerkbeheerder in gezondheidsinstellingen. Expert Wouter Halberstadt is kort in zijn oordeel:

"Open Forest is een aantal keer geconfronteerd met ernstige beveiligingsproblemen. Een zorginstelling had draadloos internetapparatuur opgehangen. Het wachtwoord hing er op een briefje naast. Medewerkers hadden geen of verouderde virussoftware. Harde schijven waren niet versleuteld. Er was geen scheiding tussen privé en patiëntgegevens. Gespreksverslagen stonden bij wijze spreke tussen films die medewerkers in hun vrij tijd hadden gedownload. We zijn weken bezig geweest om de harde schijven van medewerkers op een veilige manier te wissen. Het gebruik van BYOD in zorginstellingen is wat ons betreft onverantwoord."


Oplossing

Goede ondersteuning met een duidelijke structuur en een gedegen beveiliging is onontbeerlijk en op den lange duur goedkoper. Ken Dulaney, vice-president van Gartner; onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie, zei:

"De verwachting is dat bedrijven in 2015 genoodzaakt zullen zijn om hun begroting op het gebied van beveiliging in relatie tot BYOD te verdubbelen tot ver boven het miljard."


Nederland blijft zeker niet achter. Een uitgave op het gebied van een goede systeembeveiliging is dus echt geen onverantwoordelijke uitgave en hoeft niet duur te zijn. Een bedrijf als Open Forest biedt beveiliging via voordelige leaseconstructies, met vaste prijs voor installatie, onderhoud en ondersteuning en combineert de inherent veilige systemen van Apple met de ondersteuning van experts.