Search
Close this search box.
Search

Bravis test directe koppeling slimme pleister en EPD

Het Bravis ziekenhuis (Bergen op Zoom, Roosendaal) heeft samen met EPD-leverancier ChipSoft (HiX) en health technologie-concern Philips gewerkt aan een rechtstreekse koppeling tussen patiëntmonitoring en het elektronische patiëntendossier. Het doel van de samenwerking is dat de koppeling de werklast voor verpleegkundigen verlicht zodat ze meer tijd aan de patiënt kunnen besteden.

Bravis test de komende drie maanden op één afdeling in Bergen op Zoom de koppeling tussen de Philips Biosensor, patiëntmonitoring, geavanceerde algoritmes en het elektronische patiëntendossier. De Biosensor is een slimme pleister met valdetectie, die doorlopend hartslag en ademhaling meet. De metingen worden vervolgens geanalyseerd door een systeem met geavanceerde algoritmes die de metingen continue analyseert en onder andere een Early Warning Score (EWS) creëert.

Deze EWS kan verpleegkundigen een indicatie over de situatie van de patiënt geven, zodat zij in een vroegtijdig stadium in kunnen grijpen wanneer de situatie van een patiënt achteruitgaat. Dit is volgens het ziekenhuis een belangrijke stap om proactieve patiëntenzorg te realiseren waarbij een terugval van de patiënt mogelijk voorkomen kan worden voordat deze zich voordoet.

Het Nijmeegse Radboudumc heeft in 2018 op twee afdelingen voor haar versie van de Early Warning Score continue monitoring ingevoerd. Deze monitoring moet uiteindelijk ook onderbouwing bieden om te voorspellen of een patiënt een terugval zal krijgen. Lees hierover meer in ICT&health 6, dat later deze maand uitkomt.

Koppeling met patiëntendossier

Door de koppeling met het EPD van ChipSoft komen bij het Bravis ziekenhuis metingen en de EWS nu voor het eerst direct in het patiëntendossier te staan. Dat scheelt administratie en levert kostbare tijd op die aan de patiënt kan worden besteed, aldus Bravis. De samenwerking is een belangrijke stap om verschillende systemen in het ziekenhuis met elkaar te laten communiceren en gegevens uit te wisselen.

Marcel Swijnenburg, zorgmanager Bravis, stelt trots te zijn op de samenwerking met Philips en ChipSoft. “De Biosensor is een innovatie die we heel graag wilden uitproberen en met de koppeling hebben we daar als ziekenhuis iets extra’s aan kunnen toevoegen. Door de uitwisseling van data tussen de verschillende systemen neemt de kwaliteit van zorg toe en wordt er doelmatiger gewerkt. Dit is een goed voorbeeld van digitale innovaties die nodig zijn om de zorg in de toekomst nog veiliger, patiëntgerichter en efficiënter te maken.”

Diana Kodde, teamleidinggevende, voegt hier aan toe: “Dit is een mooie stap vooruit. De komende drie maanden gaan we kijken hoe dit in de praktijk werkt.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?