Bravis ziekenhuis gaat 3D-printer inzetten

3 juni 2019
Brava-3d-printer
Innovatie
Nieuws

Het ziekenhuis stelt zich met deze innovatie aan te willen sluiten bij de koplopers in Nederland. Momenteel bevindt Bravis zich nog in de oriënterende fase. Eerder in mei organiseerde het Brave InnovatieTeam een demonstratie over een 3D-printer bij medische toepassingen, voor orthopedisch chirurgen, traumachirurgen, medisch technici en klinisch fysici.

Inzicht in breuken

Bravis benadrukt dat 3D-printing in eerste instantie kan worden ingezet om artsen te ondersteunen bij het bepalen wat voor soort operatie nodig is in het geval van complexe breuken. Een op een CT-scan gebaseerd 3D-model van een breuk kan de betrokken arts een nauwkeuriger beeld geven van de situatie van een patiënt en hoe de operatie hier op afgestemd moet worden.

Ook hulpstukken die nodig zijn om een gebrioken bot op zijn plaats te zetten kunnen op maat geprint worden. Voor een patiënt wordt het daarnaast veel inzichtelijker hoe de breuk zich gevormd heeft en hoe die behandeld wordt.

Onderzoek naar type printer

Het ziekenhuis gaat nu eerst onderzoeken wat voor type 3D printer er ingezet gaat worden. Vier studenten van het Markland College uit Oudenbosch helpen hierbij. Zij deden de afgelopen tijd in opdracht van Bravis onderzoek naar de mogelijkheden van 3D-printers en welk type het beste past bij de gebruikstoepassingen van het ziekenhuis. De 3D-printer moet in ieder geval een waardevolle toevoeging vormen voor de afdeling Orthopedie

Inzet 3D-printing

Steeds meer ziekenhuizen zetten de afgelopen jaren 3D-printing in en op zeer uiteenlopende wijze. Voorbeelden zijn het printen van gepersonaliseerd oefenmateriaal waarmee chirurgen zich beter voorbereiden op operaties, of om operatief te plaatsen materiaal op maat te printen.

Zo ontwikkelde het Amsterdamse OLVG onlangs het eerste prototype van een 3D-prikarm. Hiermee kunnen zorgverleners in opleiding oefenen met bijvoorbeeld bloedprikken of toedienen van een infuus. Het Haga Ziekenhuis (Den Haag) print onder meer druppelsensorhouders, scopehouders of een oefenschedel en bespaart zo naar eigen zeggen tienduizenden euro's.

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) gebruik de technologie ter ondersteuning van de bouw van een nieuwe onderkaak met implantaten. Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg print kopieën van botten en gewrichten met complexe breuken zodat eenvoudiger bepaald kan worden welk soort operatie nodig is. Het Meander Medisch Centrum past 3D-printing toe om een kunststof mal op maat te printen voor het maken van schouderprotheses.