Bruins enthousiast over digitale strategie Rijnstate

11 juli 2019
Rijnstate
Digitalisering
Nieuws

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport is enthousiast over de ontwikkeling van Rijnstate als ‘Ziekenhuis van de Toekomst’. Bruins bracht dinsdag 9 juli een bezoek aan het ziekenhuis in Arnhem. “Ik ben onder de indruk van de inzet van Rijnstate op het gebied van e-health initiatieven, apothekersbereiding en de arbeidsmarktaanpak voor verpleegkundigen”, liet de minister na afloop van het bezoek weten.

Tijdens het bezoek liet Rijnstate minister Bruins zien hoe het actief inspeelt op digitale ontwikkelingen. Daarbij staan ervaringen en behoeften van patiënten centraal. Op basis van pilots met sensortechniek en virtuele zorgcoördinatie wordt beoordeeld welke zorg in het ziekenhuis moet plaatsvinden en welke thuis.

Dit programma heet Rijnstate@home. Daarin is wetenschappelijk onderzoek gestart met Philips naar de monitoring van vitale functies van patiënten, zowel in het ziekenhuis als thuis. Verder onderzoekt Rijnstate samen met verzekeraar Menzis hoe verpleegkundigen kunnen worden ondersteund met de nieuwste technologie. 

IESE Business School, University of Navarra

In juni 2019 startte de eerste pilot met monitoring op afstand van patiënten die een bariatrische ingreep hebben ondergaan. Stapsgewijs wordt onderzocht of en welk deel van de zorg via Rijnstate@home kan worden geboden. De IESE Business School, University of Navarra, in Barcelona heeft deze ontwikkeling gekozen als een van de vijf innovatieve voorbeeldcases voor het internationale Health Care managementonderwijs.

De case is in de loop van 2018 geschreven en werd officieel overhandigd aan de minister. De chair van het Center for Research in Healthcare Innovation Management, prof Ribera, was daarbij via videoconference aanwezig

‘Geen monopolistische situatie geneesmiddelen’

Daarnaast is de minister rondgeleid in het nieuwe cleanroom complex van de ziekenhuisapotheek, waarbij hij een gesprek heeft gevoerd met twee apothekers, Monique de Maat en Guus Essink, over de betrouwbaarheid van levering en dure geneesmiddelen. Rijnstate staat voor behoud van voldoende grootbereiders en koopt daar indien nodig in.

Rijnstate geeft aan dat er geen monopolistische situaties moeten ontstaan. Deze leiden tot onnodig stijgen van de kosten van (dure) geneesmiddelen. Op deze manier blijft het onder andere mogelijk om geneesmiddelen op maat te maken en te leveren voor alle patiënten. Met grootbereider wordt bedoeld dat een apotheker ongeregistreerde geneesmiddelen in de vorm van een eigen bereiding produceert en doorlevert aan andere apothekers.