Search
Close this search box.
Search

Carmen van Vilsteren voorzitter Topteam LSH, Kees Donkervoort & René Smit in RvT Vilans

Carmen van Vilsteren is per 1 april 2019 door staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) benoemd tot voorzitter van het Topteam Life Sciences & Health. Zij wordt daarmee het nieuwe boegbeeld van de topsector. In ander personalianieuws starten per 1 april 2019 Kees Donkervoort (KPN Health) en René Smit (ZorgSaam ZorgGroep) als nieuwe leden van de raad van toezicht van Vilans.

Met deze benoeming tot voorzitter van het Topteam Life Sciences & Health neemt Carmen van Vilsteren het stokje over van waarnemend boegbeeld Hans Schikan. Volgens staatssecretaris Keijzer geven haar ruime kennis en ervaring binnen de wetenschap en het bedrijfsleven, gecombineerd met een ondernemende geest, Van Vilsteren een uitstekend profiel om aan de slag te gaan als het gezicht van de Topsector.

Topsector LSH

De Topsector LSH is één van de negen topsectoren waar het Nederlandse bedrijfsleven en de kennisinstellingen internationaal bijdragen aan de concurrerende positie van Nederland op de wereldmarkt. Het gaat daarbij om innovaties op gebieden als geneesmiddelen, medische technologie, diagnostiek, vaccinaties, digitale zorgoplossingen en de infrastructuur van de gezondheidszorg.

Carmen van Vilsteren is afkomstig uit de medische industrie. Zij heeft gewerkt bij Philips en later als CEO en co-founder van onder meer Microsure. In haar huidige rol als directeur van het Strategic Area Health van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) combineert zij kennis van het opzetten van innovatieprogramma’s en publiek-private samenwerkingen met wetenschappelijk onderzoek.

Combineren functies

Verder bekleedt Van Vilsteren diverse bestuurlijke functies op nationale en regionale schaal (Brainport), wat moet helpen om kruisbestuiving tussen regio’s te initiëren. Als voorzitter van het bestuur van EIT Health Benelux, doet ze dit ook op Europese schaal, aldus een persbericht. Van Vilsteren zal haar werkzaamheden bij de TU/e combineren met haar rol bij de Topsector.

Na het overlijden van voormalig boegbeeld Jan Raaijmakers in oktober 2017, heeft biotech ondernemer Hans Schikan de positie tijdelijk bekleed. Onder Schikan zijn onder andere nationale samenwerkingsverbanden gevormd op gebieden zoals regeneratieve geneesmiddelen (RegMed XB) en hart- en vaatonderzoek (Dutch CardioVascular Alliance).

Nieuwe leden RvT Vilans

Kees Donkervoort en René Smit starten per 1 april als nieuwe leden van de raad van toezicht van kennisinstituut voor de langdurige zorg Vilans. Zij volgen Theo Hoppenbrouwers en Kees Bruinstroop op, die vanwege het einde van hun benoemingstermijn aftreden. De raad van toezicht houdt toezicht op de realisatie van de doelen van Vilans.

Kees Donkervoort is algemeen directeur bij KPN Health en was voorheen directievoorzitter bij Medisch Centrum Leeuwarden: ‘Vanuit vijftien jaar bestuurservaring in de zorg en vanuit mijn huidige functie weet ik de wereld van de ICT en de zorg aan elkaar te verbinden”, vertelt hij. “Connectiviteit is een wereld die wij, vanuit KPN Health, snappen. Veilige verbindingen, dataopslag, authenticatie en identificatie.”

De zorg heeft volgens Donkervoort technologische oplossingen nodig om kernprocessen te verbeteren: met slimme toepassingen kwaliteit verhogen, zorg verbeteren en kosten verlagen. “Ik zie de inspanningen van Vilans in de sector langdurende zorg en verwacht dat ik een bijdrage kan leveren vanuit mijn kennis en ervaring op het gebied van organisatieverandering en op het gebied van technologische verandering.”

René Smit is voorzitter raad van bestuur bij de ZorgSaam ZorgGroep Zeeuws-Vlaanderen. Hij stelt dat de gevolgen van de veranderingen in bevolkingssamenstelling in Zeeland al voelbaar zijn in de zorg. Dat noodzaakt volgens hem tot ingrijpende veranderingen in de organisatie van zorg.

“Veranderingen die je enkel in samenwerking kunt ontwikkelen en toepassen. Toekomstbestendige zorg kan alleen samen met onder andere woningcoöperaties, gemeenten en provincies worden gerealiseerd. Vilans is een belangrijk platform voor zorgverleners om kennis en praktijkervaring uit te wisselen. Netwerkvorming en versneld toepassen van technologie zullen leidend zijn voor toekomstbestendige zorg.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?