Hartpatiënten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen voortaan 360-graden streetview een kijkje nemen in de Hartlounge en de behandelkamers. Dat maakt het mogelijk dat patiënten thuis op tablet of laptop virtueel kunnen rondlopen over de afdeling. Op belangrijke plekken kunnen video’s worden bekeken voor meer informatie en er zijn informatiebullets beschikbaar met uitleg over de verschillende locaties.
Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten het prettig vinden dat zij op een tijdstip dat hen het beste uitkomt rond kunnen kijken op de plek waar ze later behandeld worden. “Patiënten krijgen een goed beeld van wat ze kunnen verwachten. Dat geeft hen rust”, verduidelijkt cardioloog dr. Pim Tonino van het Catharina Ziekenhuis.
Tijdens de virtuele tour kan een kijkje worden genomen in de belangrijkste ruimtes van de hartlounge en de hartcatheterisatiekamers. Zo zien patiënten onder meer de plek waar ze zich aanmelden, hoe een opnamegesprek verloopt en kunnen ze in alle rust een kijkje nemen in de behandelkamer. Per jaar bezoeken bijna 5000 patiënten de hartlounge om een behandeling te ondergaan in één van de vijf hartcatheterisatiekamers.
Samenwerking met Fontys Hogeschool Mens&Gezondheid
De 360-graden streetview is in nauwe samenwerking met studenten van Fontys Hogeschool Mens&Gezondheid gemaakt. Zij hebben onder meer onderzoek gedaan naar de informatiebehoefte van de patiënten en hun begeleiders.
De virtuele rondleiding door het Catharina Hart- en Vaatcentrum is de vierde afdeling van het Catharina Ziekenhuis die op deze innovatieve manier in beeld is gebracht. Eerder heeft het ziekenhuis ook het Catharina Kanker Instituut, de Intensive Care en de verpleegafdeling Verloskunde in beeld gebracht. Het is de eerste keer dat er ook video’s zijn toegevoegd aan de virtuele rondleiding.
Steeds meer virtuele omgevingen als voorbereiding
De voorbije jaren zijn steeds meer ziekenhuizen virtuele omgevingen gaan inzetten om patiënten voor te bereiden op opnames of medische ingrepen. Zo maakte het Deventer Ziekenhuis vorige maand nog bekend virtual reality-toepassingen te gaan inzetten als onderdeel van de voorlichting voor mensen die moeten gaan dialyseren. Met behulp van een VR-bril krijgen zij onder andere een 360-graden film te zien over wat peritoneaal dialyse is. Het ziekenhuis wil de komende tijd voor meer vormen van voorlichting VR gaan inzetten.
Sinds mei biedt het Erasmus MC-Sophia kinderen en hun ouders de mogelijkheid om voorafgaand aan een ziekenhuisbezoek via virtual reality een kijkje te nemen in het ziekenhuis. Hiervoor ontwikkelde het ziekenhuis de virtuele personages Joep, Beer en Olli die kinderen rondleiden in tien verschillende ziekenhuiskamers waaronder de echokamer, de prikkamer en de gipskamer. Door middel van de 360-graden foto’s kunnen kinderen en ouder in elke kamer alle kanten op kijken om een beeld te krijgen van de omgevingen.