Catharina Ziekenhuis laat live operatie met robot zien

13 mei 2019
20191303_Davincirobot2
Patiënt
Nieuws

Het Catharina Ziekenhuis biedt mensen de mogelijkheid om woensdag 22 mei op afstand live mee te kijken tijdens een robotoperatie. De specialisten van het Eindhovense ziekenhuis opereren een vrouw bij wie baarmoederhalskanker is geconstateerd. Belangstellenden kunnen de operatie live volgen via de websites van onder meer het AD, Eindhoven Dagblad (ED), Brabants Dagblad (BD) en BN/DeStem. De uitzending begint om 11.00 uur.

Het gaat bij de live stream tijdens de Dutch Technology Week (20 t/m 25 mei 2019) om een gynaecologische operatie waarbij operatierobot wordt ingezet om te helpen bij het verwijderen van een baarmoeder. De operatie wordt uitgevoerd door gynaecoloog dr. Ruud Bekkers. Via ‘App de Expert’ kunnen kijkers tijdens de operatie via Whatsapp en Facebook ook vragen stellen. Gynaecoloog dr. Dorry Boll beantwoordt deze vragen live vanuit de operatiekamer.

Operatierobot

De operatie wordt uitgevoerd met de nieuwste Da Vinci Xi operatierobot van het Catharina Ziekenhuis. In maart heeft het ziekenhuis deze operatierobot in gebruik genomen. Met de robot worden voornamelijk complexe kankeroperaties uitgevoerd, zoals prostaatkanker, gynaecologische kanker, blaaskanker, nierkanker, alvleesklierkanker en endeldarmkanker.

Het Eindhovense ziekenhuis is een belangrijk verwijscentrum voor deze vormen van kanker en ziet de afgelopen jaren het aantal complexe operaties stijgen. De robot wordt ingezet om patiënten die complexe gynaecologische kankeroperaties moeten ondergaan, met een veel minder ingrijpende kijkoperatie te opereren.

Met ondersteuning van een robot kunnen specialisten nauwkeuriger werken, met minder bloedverlies en minder pijn voor de patiënt. Werken met een operatierobot heeft nog diverse andere voordelen, zoals op het gebied van ergonomie. De operaties zijn voor de medisch specialisten en het OK-personeel minder belastend. Bovendien moet de inzet van deze nieuwe technologie het ziekenhuis aantrekkelijker maken om in te werken.

Laagdrempelig kennis maken

Het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) liet patiënten en bezoekers al eerder op een laagdrempelige manier kennis maken met robotica-toepassingen in de chirurgie. Tijdens de RobotXperience in april konden kunnen mensen in de centrale hal van het Catharina Ziekenhuis de Da Vinci xi-operatierobot uitproberen.

Dutch Technology Week

Van 20 t/m 25 mei 2019 vindt de 8e editie van de Dutch Technology Week plaats, met circa 50 events rondom het thema technologie, aldus de initiatiefnemers. Iedereen kan tijdens de Dutch Technology Week (DTW) zien, voelen en ervaren hoe kansrijk en uitdagend het is om mee te werken aan uitvindingen die de wereld veranderen.