Catharina Ziekenhuis laat mensen met operatierobot kennnismaken

5 april 2019
Catharina-Ziekenhuis-Hybride-OK
Tweedelijn
Nieuws

Het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) wil patiënten en bezoekers deze maand op een laagdrempelige manier kennis laten maken met robotica-toepassingen in de chirurgie. In ander roboticanieuws laat het Utrechtse Diakonessenhuis weten het afgelopen halfjaar met een robotarm tientallen amputaties voorkomen te hebben.

Tijdens de RobotXperience op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 april kunnen mensen in de centrale hal van het Catharina Ziekenhuis de Da Vinci xi-operatierobot uitproberen die het ziekenhuis sinds half maart gebruikt bij gynaecologische operaties. “Opereren met een robot gaat heel intuïtief”, zo vertelt Misha Luyer, één van de chirurgen die robot-operaties uitvoert. “Onze bezoekers zullen zelf ervaren dat je de bewegingen snel kunt leren.”

Opereren als gamen

Chirurgen van het Catharina Ziekenhuis hebben al jarenlang ervaring met het werken op de robot. Zij vergelijken het met ‘gamen’. Luyer: “Als je een beetje kunt gamen heb je zo het gevoel te pakken op onze operatierobot.” Bezoekers aan de RobotXperience zitten met hun hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de tafel waar normaal gesproken een patiënt op ligt. Op die tafel ligt een glazen nepbuik waar de ‘armen’ van de robot in steken. Met behulp van medische joysticks stuurt de bezoeker de instrumenten.

Het ziekenhuis zet de nieuwste generatie operatierobot sinds maart in om patiënten die complexe gynaecologische kankeroperaties moeten ondergaan met een veel minder ingrijpende kijkoperatie te opereren. Het gaat om kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen, blaaskanker, nierkanker, alvleesklierkanker en endeldarmkanker.

In het CWZ (Nijmegen), net als Catharine een Santeon-ziekenhuis, worden patiënten met prostaatkanker van het Catharina Ziekenhuis door hun eigen uroloog geopereerd met behulp van een operatierobot. “Zo’n robot stelt ons in staat om veel preciezer en met minder bloedverlies te opereren”, aldus Luyer.

Robotarm Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis zet sinds een half jaar in een speciale OK een robotarm in. Daarmee zijn volgens het Utrechtse ziekenhuis tientallen amputaties van voeten en onderbenen. Met de hybride robotarm kunnen chirurgen tijdens de operatie héél precies het lichaam van een patiënt bekijken. De ingebouwde röntgenapparatuur maakt ook verstoppingen in hele kleine bloedvaatjes veel zichtbaarder en maakt die goed behandelbaar. Het gaat vooral om mensen met ernstige vernauwingen en verstoppingen in de onderbenen, vaak diabetespatiënten.

De hybride OK wordt verder gebruikt ook voor operaties van aneurysma’s (uitstulpingen of verwijdingen van een slagader). Aneurysma’s kunnen makkelijk scheuren met vaak dodelijke afloop. In de hybride OK kan deze aandoening met grote precisie geopereerd worden. Voorheen betekende een aneurysma in de buurt van hart, longen of buik meestal een zeer ingrijpende operatie. Met de nieuwe apparatuur kan een ingreep vaak via de liesslagader uitgevoerd worden. Een ‘open’ operatie via een grote snee in de buik is dan niet meer nodig. Hierdoor nemen de risico’s van zo’n operatie af en worden patiënten sneller beter. Ook bij het verwijderen van grote nierstenen biedt de hybride OK grote voordelen, aldus het Diakonessenhuis.

Afkomstig uit auto-industrie

De robot (ARTIS Pheno) is een door Siemens Healthineers doorontwikkelde robotarm die al langer in de auto-industrie wordt gebruikt en is aangepast voor medische toepassingen. Door de mechanische gewrichten van de robotarm en zijn grote flexibiliteit kunnen onze chirurgen patiënten van alle kanten optimaal bereiken voor 2D- en 3D-beeldvorming. Ook wordt veel minder röntgenstraling gebruikt dan in de oude situatie. Daar profiteren zowel patiënten als het operatieteam van.