Search
Close this search box.
Search

Catharina Ziekenhuis start in 2022 met MRI-linac bestraling

Het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven gaat vanaf het voorjaar van 2022 kankerpatiënten bestralen met een zogenoemde MR-linac. Dat is een MRI-gestuurde bestralingstechnologie waardoor bepaalde kankersoorten preciezer bestraald kunnen worden waardoor er minder behandelingen nodig zijn. De MR-linac is met name geschikt voor tumoren in de borst- en buikstreek.

Het grote voordeel van de bestraling met behulp van de MRI-linac is dat de MRI tumoren beter zichtbaar maakt. Daarnaast kunnen de tumoren ook als ze bewegen nauwkeriger bestraald worden. Veel patiënten liggen tijdens dergelijke behandelingen immers vrijwel nooit continu volledig stil.

Eerste behandelingen voorjaar 2022

Vanaf het voorjaar van 2022 gaat het Catharina Ziekenhuis de MRI-linac therapie aanbieden binnen het Oncologisch Netwerk Zuid Oost Nederland (OncoZon). Dit betekent dat alle patiënten in dit samenwerkingsverband, met tumoren die voor deze behandeling geschikt zijn, er gebruik van kunnen maken. Het Catharina Kanker Instituut is gespecialiseerd in kanker aan de spijsverteringsorganen, gynaecologische kanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker, borst- en longkanker en hersentumoren.

Verwacht wordt dat in het eerste jaar 250 patiënten de nieuwe stralingsbehandeling zullen krijgen. Dat aantal wordt in de jaren daarna opgevoerd tot 400. Momenteel ontvangen in het Catharina Kanker Instituut jaarlijks 3.600 patiënten een bestralingsbehandeling.

“Doordat we nog nauwkeuriger kunnen werken, kunnen we op een veilige manier meer dosis per zitting geven. Bij prostaatkanker hoeven we straks nog maar vijf keer te bestralen, tegen twintig keer nu”, zegt klinisch fysicus Coen Hurkmans. Door het preciezer kunnen bepalen van het bestralingsgebied kunnen tumoren een hogere stralingsdosis toegediend krijgen.

Nieuwbouw voor MRI-linac

Met de ingebruikname van de MR-linac wordt het Catharina Kanker Instituut de zesde locatie waar deze vorm van bestraling aangeboden kan worden. Het nieuwe stralingsapparaat moet in een ruimte geplaatst worden met extra dikke muren zodat de straling niet naar buiten kan ‘lekken’. Bovendien is het apparaat groter dan de standaard bestralingsapparatuur. Daarom wordt naast het Instituut een nieuw gebouw gerealiseerd. De bouw en opstartfase van de MR-linac duren anderhalf jaar.

Met de nieuwbouw, aanschaf en installatie is een bedrag gemoeid van 10 miljoen euro. Het besluit om een MR-linac in het Catharina Ziekenhuis te plaatsen wordt ondersteund door de zorgverzekeraars. Op dit moment wordt eenzelfde apparaat ook geïnstalleerd in het Radboudumc. De verwachting is dat de eerste behandelingen daar na de zomer kunnen starten. In het UMC Utrecht is de MRI-linac vorig jaar al in gebruik genomen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?