Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

CBP laat tanden zien: Nike past running app aan – Nieuwsoverzicht van 11 november

Verder oa: Philips sluit grote deal met Canadese ziekenhuizen – Stanford maakt ‘Tricorder’ – net als Star Trek. Deel dit met #eHealth en #icthealth.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

CBP laat tanden zien: Nike past running app aan

Er zijn veel Apps op de markt waarmee u kunt bijhouden hoe lang en hoe ver u heeft gelopen. Het College voor de Bescherming van Persoonsgegevens onderzocht de Nike Running App en tikte het bedrijf op de vingers. Als u de App gebruikt, dan weet Nike bijvoorbeeld hoeveel u weegt, hoeveel calorieën u ongeveer verbrandt en hoeveel, hoe vaak en hoe intensief u sport. 

Het CBP zegt hierover: "Dit zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over uw gezondheid. Hoe vaak en intensief u sport, heeft een relatie met uw levensverwachting. Nike mag deze bijzondere persoonsgegevens alleen verwerken als ze daarvoor uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers hebben." Nike heeft de App aangepast en gaat alsnog bestaande gebruikers om toestemming vragen voor het verwerken van de gegevens.

Het CPB heeft een uitgebreid rapport (PDF) beschikbaar gesteld via haar website.

Philips sluit grote deal met Canadese ziekenhuizen

Philips is een samenwerkingsverband voor achttien jaar aangegaan met het Canadese Mackenzie Health. Met de samenwerking is 300 miljoen Canadese Dollars gemoeid, dat komt neer op zo’n 210 miljoen euro. Het unieke is dat de deal het ziekenhuis toegang geeft tot de meest geavanceerde medische apparatuur en dienstverlening – ook van andere leveranciers dan Philips. 

"Deze overeenkomst met Mackenzie Health is een goed voorbeeld van de richting die we […] zijn ingeslagen", legt een woordvoerder uit tegenover Beurs.nl. "In deze richting is Philips niet langer leverancier van medische apparaten, maar een partner in oplossingen die ziekenhuizen helpen om betere zorg te leveren." Inmiddels heeft Philips wereldwijd ruim veertig van dit soort samenwerkingsverbanden, waarvan negen in Nederland met onder andere Rijnstate Arnhem, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Reinier de Graaf Delft.

Stanford maakt ‘Tricorder’ – net als in Star Trek

Yuri van Geest had het er al over in de coverstory van nummer 5: de ontwikkeling van een ‘medical tricorder’. Yuri doelde hiermee op de competitie die Qualcomm heeft georganiseerd. Ondertussen meldt Stanford University dat zij een ’tricorder’ hebben ontwikkeld die objecten zoals tumoren in het menselijk lichaam kan vinden. Maar u kunt het apparaat kan ook gebruiken voor het opsporen van plastic bommen onder de grond.

De techniek is gebaseerd op hetzelfde principe als een magnetron. Door een stukje van het lichaam via microgolven een piepklein beetje te verhitten – ruim binnen veilige marges – kunnen de onderzoekers precies zien waar een tumor zich bevindt (filmpje).

U kunt het volledige onderzoek tegen betaling downloaden bij Applied Physics Letters.

Elkerliek ziekenhuis stapt over op één EPD

In het Elkerliek ziekenhuis werken alle zorgprofessionals op elke locatie sinds vrijdag 6 november vanuit één geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (HiX van ChipSoft). Eerder werkte het ziekenhuis met tientallen verschillende applicaties, die nu allemaal zijn vervangen door één systeem. Dit nieuwe EPD maakt patiëntinformatie inzichtelijk voor de behandelaar, ondersteunt de workflow op de afdelingen en biedt zorgprofessionals ondersteuning die bij hun rol past. Jean-Pierre van Beers, lid van de Raad van Bestuur, ziet veel voordelen. "De patiëntlogistiek loopt bijvoorbeeld nóg gestroomlijnder. En we hoeven nooit meer te slepen met papieren dossiers."

"Daarnaast zijn wij het eerste ziekenhuis in Nederland dat elektronisch ritformulieren en foto’s vanuit de ambulance ontvangt," vervolgt hij. "Daardoor hebben zorgprofessionals al informatie over de patiënt voordat hij arriveert op de spoedeisende hulp."

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen