Search
Close this search box.
Search

CBP laat tanden zien: Nike past running app aan – Nieuwsoverzicht van 11 november

Verder oa: Philips sluit grote deal met Canadese ziekenhuizen - Stanford maakt 'Tricorder' - net als Star Trek. Deel dit met #eHealth en #icthealth.

CBP laat tanden zien: Nike past running app aan

Er zijn veel Apps op de markt waarmee u kunt bijhouden hoe lang en hoe ver u heeft gelopen. Het College voor de Bescherming van Persoonsgegevens onderzocht de Nike Running App en tikte het bedrijf op de vingers. Als u de App gebruikt, dan weet Nike bijvoorbeeld hoeveel u weegt, hoeveel calorieën u ongeveer verbrandt en hoeveel, hoe vaak en hoe intensief u sport. 

Het CBP zegt hierover: "Dit zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over uw gezondheid. Hoe vaak en intensief u sport, heeft een relatie met uw levensverwachting. Nike mag deze bijzondere persoonsgegevens alleen verwerken als ze daarvoor uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers hebben." Nike heeft de App aangepast en gaat alsnog bestaande gebruikers om toestemming vragen voor het verwerken van de gegevens.

Het CPB heeft een uitgebreid rapport (PDF) beschikbaar gesteld via haar website.

Philips sluit grote deal met Canadese ziekenhuizen

Philips is een samenwerkingsverband voor achttien jaar aangegaan met het Canadese Mackenzie Health. Met de samenwerking is 300 miljoen Canadese Dollars gemoeid, dat komt neer op zo’n 210 miljoen euro. Het unieke is dat de deal het ziekenhuis toegang geeft tot de meest geavanceerde medische apparatuur en dienstverlening – ook van andere leveranciers dan Philips. 

"Deze overeenkomst met Mackenzie Health is een goed voorbeeld van de richting die we […] zijn ingeslagen", legt een woordvoerder uit tegenover Beurs.nl. "In deze richting is Philips niet langer leverancier van medische apparaten, maar een partner in oplossingen die ziekenhuizen helpen om betere zorg te leveren." Inmiddels heeft Philips wereldwijd ruim veertig van dit soort samenwerkingsverbanden, waarvan negen in Nederland met onder andere Rijnstate Arnhem, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Reinier de Graaf Delft.

Stanford maakt ‘Tricorder’ – net als in Star Trek

Yuri van Geest had het er al over in de coverstory van nummer 5: de ontwikkeling van een ‘medical tricorder’. Yuri doelde hiermee op de competitie die Qualcomm heeft georganiseerd. Ondertussen meldt Stanford University dat zij een ’tricorder’ hebben ontwikkeld die objecten zoals tumoren in het menselijk lichaam kan vinden. Maar u kunt het apparaat kan ook gebruiken voor het opsporen van plastic bommen onder de grond.

De techniek is gebaseerd op hetzelfde principe als een magnetron. Door een stukje van het lichaam via microgolven een piepklein beetje te verhitten – ruim binnen veilige marges – kunnen de onderzoekers precies zien waar een tumor zich bevindt (filmpje).

U kunt het volledige onderzoek tegen betaling downloaden bij Applied Physics Letters.

Elkerliek ziekenhuis stapt over op één EPD

In het Elkerliek ziekenhuis werken alle zorgprofessionals op elke locatie sinds vrijdag 6 november vanuit één geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (HiX van ChipSoft). Eerder werkte het ziekenhuis met tientallen verschillende applicaties, die nu allemaal zijn vervangen door één systeem. Dit nieuwe EPD maakt patiëntinformatie inzichtelijk voor de behandelaar, ondersteunt de workflow op de afdelingen en biedt zorgprofessionals ondersteuning die bij hun rol past. Jean-Pierre van Beers, lid van de Raad van Bestuur, ziet veel voordelen. "De patiëntlogistiek loopt bijvoorbeeld nóg gestroomlijnder. En we hoeven nooit meer te slepen met papieren dossiers."

"Daarnaast zijn wij het eerste ziekenhuis in Nederland dat elektronisch ritformulieren en foto’s vanuit de ambulance ontvangt," vervolgt hij. "Daardoor hebben zorgprofessionals al informatie over de patiënt voordat hij arriveert op de spoedeisende hulp."

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?