CEO Apple onderstreept belang digitale gezondheidszorg

15 september 2017
Nieuws

Apple kijkt met grote interesse naar de ontwikkeling van een breder zorg-ecosysteem en staart zich daarbij niet blind op projecten waarmee geld kan worden verdiend. Dat heeft CEO Tim Cook gezegd in een interview met zakenblad Fortune voorafgaand aan de lancering van drie nieuwe iPhones.

Cook sprak in Fortune over tal van onderwerpen, variërend van de Apple Watch die steeds meer richting een medisch apparaat evolueert. Ook sprak hij over ResearchKit, een raamwerk waar onderzoekers klinische testen kunnen doen met behulp van iPhone-apps . Volgens Cook staat Apple wat betreft de gezondheidszorg nog een ‘drukke toekomst’ te wachten en heeft het bedrijf een aantal projecten in ontwikkeling waarvan nog niet zeker is of deze (commercieel) levensvatbaar zijn. Cook gaf hier echter geen details over vrij.

Apple presenteerde deze week drie nieuwe iPhones, te weten de iPhone 8, de iPhone 8 Plus en de iPhone X, die speciaal voor het tienjarig bestaan van de iPhone werd ontworpen. Ook onthulde Apple een nieuwe versie van de Apple Watch waarmee zonder koppeling met de iPhone gebeld kan worden, voorlopig alleen in de VS.

Niet per se commercieel, wel relevant

Het overkoepelende thema van het interview was echter de vraag in hoeverre Apple zich van concurrenten kan onderscheiden in de markt van digitale zorg. Volgens Cook is de zorgsector klaar voor een transformatie waarbij de focus wordt gelegd op apparaten die daadwerkelijk waarde toevoegen voor patiënten en zorgverleners. Momenteel zouden veel gezondheidsystemen zijn ontworpen op basis van het criterium van vergoeding door verzekeraars.

Een voorbeeld daarvan is ResearchKit, stelt Cook. Die oplossing is namelijk ontwikkeld om klinische studies op grote schaal mogelijk te maken. Hoewel ResearchKit geen business model heeft en Apple er geen geld aan verdient, wilde Apple hiermee een bijdrage leveren aan de maatschappij, zegt Cook.

Apple introduceerde ResearchKit in navolging van de lancering van HealthKit een jaar eerder. In 2016 lanceerde het bedrijf CareKit, een softwareframework dat ontwikkelaars helpt om mensen actiever hun eigen medische toestand te laten controleren. Met iPhone-apps die CareKit gebruiken kunnen patiënten gemakkelijker hun behandelplannen volgen en hun symptomen en medicatie bijhouden.

Apple kan inmiddels bogen op een enorme installed base. Volgens Strategy Analytics verkocht Apple in de voorbije tien jaar zo'n 1,2 miljard iPhones, in totaal goed voor een omzet van circa een kwart biljoen dollar.