Chris Polman nieuwe bestuursvoorzitter VUmc

di 2 oktober 2018 - 09:28
ChrisPolman_klein
Management
Nieuws

De raden van toezicht van de academische ziekenhuizen VUmc en AMC, sinds 7 juni bestuurlijk gefuseerd binnen het Amsterdam UMC, hebben prof. dr. Chris Polman benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van VUmc. In die functie is Polman ook vicevoorzitter van de raad van bestuur van AMC. Hij volgt Wouter Bos op, die per 1 oktober 2018 is benoemd tot bestuursvoorzitter van de nieuwe staatsdeelneming Invest NL.

Chris Polman is sinds 2013 lid van de raad van bestuur van VUmc en sinds 2016 ook decaan. Hij is sinds 1986 werkzaam bij VUmc en geldt volgens een persbericht van Amsterdam UMC-locatie VUmc als eminent wetenschapper op het gebied van multiple sclerose (MS) en een bevlogen neuroloog. In 1994 werd hij benoemd tot hoogleraar neurologie. Voor zijn benoeming in het bestuur, in 2013, gaf Polman onder meer leiding aan de afdeling neurologie, het MS centrum en het Stafconvent (de medische en wetenschappelijke staf). Polman wordt beschouwd als een verbindend persoon die veel belang hecht aan een goede samenwerking tussen diverse disciplines in Amsterdam UMC.

Tijdelijk vier leden RvB Amsterdam UMC

Vanaf 1 oktober bestaan de raden van bestuur van Amsterdam UMC enige tijd uit vier leden: naast prof. dr. Chris Polman zijn dat prof. dr. Hans Romijn (voorzitter raad van bestuur AMC en vicevoorzitter VUmc), drs. Frida van den Maagdenberg en prof. dr. Mark Kramer (allebei lid raden van bestuur) .De procedure voor de werving van het nieuwe bestuurslid loopt nog. In een reactie op de benoeming zegt Wim Kuijken, voorzitter van de raden van toezicht, blij te zijn dat Polman bereid is om het (vice-)voorzitterschap van de raden van bestuur binnen Amsterdam UMC op zich te nemen. “Hij is vanwege zijn achtergrond en royale ervaring in de gezondheidszorg uitstekend in staat om mede leiding te geven aan Amsterdam UMC en deze prachtige instelling verder te ontwikkelen ten dienste van een voortgaande verbetering van de patiëntenzorg, het wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van verpleegkundigen en artsen."

Wouter Bos naar Invest-NL

Voorzitter Wouter Bos van de Raad van Bestuur van VUmc kondigde eind juni zijn vertrek per eind september aan bij Amsterdam UMC. Minister Hoekstra van Financiën heeft, mede namens Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) en Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Bos per 29 oktober benoemd tot bestuursvoorzitter bij Invest-NL. In een reactie op zijn benoeming bij Invest-NL zei Wouter Bos: “Met heel gemengde gevoelens neem ik per eind september afscheid van Amsterdam UMC. Mijn benoeming door het kabinet als CEO van Invest-NL is een prachtige nieuwe uitdaging, die mij in staat stelt op de grens van publiek en privaat met voor ons mooie land heel relevante zaken bezig te zijn. Net zoals ik dat de afgelopen vijf jaar in ons prachtige Amsterdam UMC heb mogen doen.”

Grote inzet

Wim Kuijken stelde in juni het vertrek van Wouter Bos te betreuren maar er ook begrip voor te hebben, gezien de betekenisvolle stap die hij in zijn loopbaan gaat maken. “Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor al het werk en zijn grote inzet voor VUmc en Amsterdam UMC.” Invest-NL is een nieuwe staatsdeelneming, waarvoor Wouter Bos zeer recent is benaderd. Het vorige kabinet nam in 2017 het initiatief voor Invest-NL, dat nu wordt geactiveerd. Wouter brengt volgens het kabinet de noodzakelijke ervaring met maatschappelijke thema’s en financiële vraagstukken, in de private en publieke sector, met zich mee.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!