CNIO krijgt steeds meer een belangrijke rol in ziekenhuis

di 15 januari 2019 - 12:04
zorg-manager-vrouw-rode-jas
Digitalisering
Nieuws

Ervoor zorgen dat verpleegkundigen in hun werk optimaal worden ondersteund door de mogelijkheden die informatisering biedt, zodat patiënten en verpleegkundigen zelf daarvan profiteren. Dat is de belangrijkste missie van de 20 chief nursing information officers (CNIO's) die de Nederlandse ziekenhuissector inmiddels telt. Zij zijn sinds 2017 verenigd in het landelijk CNIO-netwerk, dat in 2018 een flinke aanwas kende.

Vertegenwoordigers van standaardisatieprogramma Registratie aan de bron waren eind 2018 te gast bij het netwerk. CNIO van het eerste uur, Jacqueline de Leeuw (Radboudumc), stelt in een verslag van Registratie aan de bron dat de functie nog heel verschillend wordt ingericht. Zo is de rol en taak van een CNIO volgens haar afhankelijk van het ambitieniveau van de organisatie en de visie van een Raad van Bestuur of directie op deze functie. “Sommige organisaties starten met een verpleegkundige die enkele CNIO-achtige taken krijgt, bijvoorbeeld tijdens de voorbereiding en implementatie van een nieuw EPD in de organisatie. Soms wordt deze rol na implementatie van het EPD weer afgebouwd. Soms wordt de rol doorontwikkeld richting een vaste functie, en gepositioneerd op tactisch of strategisch organisatieniveau, met uitbreiding van de opdracht en het bijbehorende takenpakket.”

Functie meer structureel

Eenzelfde ontwikkeling schetst bij Diede Mansens (CNIO St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein). In eerste instantie werd zij aangesteld vanwege het invoeren van een nieuw EPD in 2017. Nu is haar functie meer structureel van aard. Mansens werkt veel samen met andere digitale managers, zoals de chief information officer (CIO), de chief medical data officer (CMDO) en vooral de chief medical information officer (CMIO). “De cmio en ik bepalen samen het meerjarenbeleidsplan voor digitalisering en informatisering voor de medische en verpleegkundige vakgroepen. We stemmen dat beleid af met de raad van bestuur.” Zij benadrukt het belang van een CNIO die zelf ook als verpleegkundige heeft gewerkt. “In de managementlijnen van ziekenhuizen zitten zo weinig mensen die de kern van het verpleegkundig werkproces kennen. Als CNIO moet je het vak kennen, ook uit de praktijk. Alleen dan kun je de wensen en behoeftes van de verpleegkundige vertalen naar mogelijkheden op het gebied van automatisering en digitalisering, en verbeteringen doorvoeren die echt aansluiten.”

Divers takenpakket CNIO

De taken van een CNIO zijn zeer divers. Zo houdt De Leeuw zich in het Radboudumc bezig met:
  • Inrichting verpleegkundig werkproces in het EPD met gestandaardiseerde werkprocessen.
  • Geüniformeerde verslaglegging.
  • Beslisondersteuning.
  • Dashboards en rapportages.
  • Inrichting eOverdracht in het EPD.
“En dit najaar bijvoorbeeld met de V&VN-pilot Beslisondersteuning in het EPD voor pijnzorg en wondzorg.” De Leeuw onderstreept echter dat verbeteringen niet worden bereikt als alleen aandacht wordt besteed aan het passend krijgen van het softwaresysteem bij bestaande verpleegkundige werkprocessen. “Ook van de menskant wordt een beweging verwacht.”

Eenheid van Taal cruciaal

Eenheid van taal is volgens Frida van de Klippe – Van Dam (Isala, Zwolle) cruciaal bij het werk van zorgverleners. Verpleegkundigen en andere zorgverleners moeten samen nadenken en spreken over hóe zij informatie vastleggen. De verpleegkundige beroepsgroep moet op dit punt volgens haar nu echt stappen zetten. “Het voelt heel vertrouwd om in vrije tekst vast te leggen, maar we zullen dat gestructureerd moeten doen. Als we samen geïntegreerde zorg willen leveren, dan moeten artsen en verpleegkundigen ook in dezelfde taal vastleggen om goed te kunnen uitwisselen.”

Wrijving door standaardisatie

Florian van Hunnik (OLVG, Amsterdam) stelt dat standaardiseren ook wrijving doet ontstaan: “Standaardiseren wringt soms ook met hoe je als individuele zorgverlener iets wil opschrijven of vastleggen. Het levert wat op, maar je levert ook wat in.” Van Hunnik ziet in registreren aan de bron een oplossing die bij kan dragen aan de zo gewenste verminderen van de administratielast en –net zo belangrijk – het uitwisselbaar maken van gegevens. “De tijd is in veel opzichten rijp om de boodschap te laten landen dat eenduidig en eenmalig aan de bron vastleggen noodzaak is. Er is groeiend bewustzijn dat drie keer iets in het dossier vastleggen, ongewenst is.”

Voordelen CNIO voor werkvloer

In het afgelopen nummer van ICT&health dat december vorig jaar uitkwam, stond onder meer een interview met CNIO Christine Aberson-Blok van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Zij vertelt over de redenen van het in het leven roepen van de functie, de voordelen voor de werkvloer en indirect ook voor de patiënt. Standaardisatie, en dus ook eenheid van taal, daar moeten we met elkaar naar streven," stelde Aberson-Blok. "Het is daarom van belang, dat er in meerdere ziekenhuizen CNIO's komen. Samen dezelfde doelen nastreven, oftewel de patiënt centraal stellen.” De functie van CNIO is volgens haar uitermate belangrijk om 'bed en board (bestuur)' met elkaar te verbinden.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!