Search
Close this search box.
Search

Computermodel kan scheurende buikslagader voorspellen

Wanneer artsen in staat zijn het risico dat een verwijderde buikslagader scheurt beter in te schatten, kan deze aandoening effectiever behandeld worden. Het Catharina Ziekenhuis werkt binnen het samenwerkingsverband e/MTIC, het Eindhoven MedTech Innovation Center, met TU/e PhD-studente Esther Maas aan een onderzoek dat moet leiden tot de ontwikkeling van computermodellen die het risico op een scheurende slagader kunnen voorspellen.

Een aneurysma, de verwijdering van een slagader, komt meestal voor in de buikslagader. Het zogenoemde abdominaal aorta aneurysma (AAA). Omdat deze aandoening meestal zonder klachten gepaard gaat, blijft het vaak pas bij toeval geconstateerd. Echter, een te groot of snel groeiend aneurysma kan ertoe leiden dat de slagader scheurt en de patiënt mogelijk overlijdt. Het monitoren van de aandoening is dan cruciaal. Belangrijker nog is het maken van een juiste inschatting op het scheuren van de slagader. Dat is echter geen exacte wetenschap omdat de grootte van het aneurysma niet voor iedere patiënt een goede indicatie voor het risico op een scheur is. PhD-studente Esther Maas werkt aan een computermodel hiervoor.

Risico inschatten met computermodel

De diameter van de buikslagader wordt gemeten met behulp van 2D-echografie of een CT-scan. In het Catharina Ziekenhuis kan dankzij 4D Ultrasound ook de elasticiteit van het aneurysma gemeten worden. Met die gegevens is het mogelijk op een computermodel te maken van de krachten simuleert die op de vaatwand inwerken. Dat computermodel kan vervolgens het risico berekenen op het scheuren van de slagader. “Zo kunnen we uiteindelijk het risico voor de patiënt inschatten en in de toekomst de noodzaak tot opereren hierop afstemmen”, vertelt Esther Maas.

Voor haar onderzoek maakt zij gebruik van een nieuwe variant van een gangbare technologie. “Met behulp van 4D ultrasound is het mogelijk de gehele vorm en de beweging van het aneurysma te bekijken. Daarnaast is het in de klinische toepassing van belang dat we een toegankelijke en kosten-efficiënte technologie gebruiken”, legt Esther uit.

Best pitch

Tijdens de pitch voor haar onderzoek vergeleek Esther de risicoberekening en factoren die kunnen leiden tot een scheurende buikslagader met het knappen van een ballon. Een treffende vergelijking, zo vond ook de jury van het e/MTIC cardiovascular medicine pitch die Esther de titel ‘Beste Pitch’ toekenden. “Esther wist met deze treffende introductie op een eenvoudige en herkenbare manier haar onderzoek uit te leggen aan het publiek”, aldus Sjoerd Mentink, Program Manager voor e/MTIC bij Philips en jurylid.

Initiatiefnemers van het e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center) zijn de TU/e, het Catharina Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum (MMC), het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en Philips. Zij werken binnen het centrum, samen met 100 PhD-studenten, aan onderzoeken rondom cardiovasculaire, perinatale en slaap geneeskunde.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?