Search
Close this search box.
Search

Connected medicijndispensers vergroten medicijntrouw

Medicijntrouw kan worden verbeterd door ehealth-toepassingen in te zetten. Dat stelt Philips op basis van een jaar durend onderzoek onder 1.300 Nederlanders. Een connected medicijndispenser kan patiënten met chronische aandoeningen helpen hun langdurige behandelingen beter na te leven.

Uit de analyses van gebruikersgegevens van Philips eigen connected medicijndispenser, de Medido, bleek dat 96 procent van de patiënten zich hield aan het medicatieschema. Verder laten de onderzoeksgegevens zien dat de gebruikers van de dispenser  zich ook op termijn aan de therapie-eisen hielden, waarbij er weinig verschillen in naleving waren tussen de eerste en elfde gebruiksmaand.

Medicijntrouw 50 procent

Voor een optimaal behandelingsresultaat moeten patiënten hun volgens recept verplichte medicijnen consequent innemen.  Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat circa 50 procent van de chronisch zieken zich niet houdt aan de aanbevelingen van hun arts voor hun langdurige behandeling, wat regelmatig tot complicaties, ziekenhuisopnames of zelfs sterfgevallen leidt. Dit is vaak niet bewust.

Complexe medicatieschema’s leiden vaak tot fouten. Patiënten missen bijvoorbeeld een dosis, gebruiken een onjuiste hoeveelheid of nemen hun medicijn in op het verkeerde tijdstip. Met een connected medicijndispenser kunnen chronisch zieken beter met hun medicatieschema overweg, waardoor de medicatietrouw verbetert en de zorgkosten dalen.

Door patiënten en mantelzorgers een oplossing te bieden die het medicatieschema binnen het zorgproces vereenvoudigt, voelen ze zich volgens Philips onafhankelijker en veiliger. Ook krijgen oudere patiënten meer vertrouwen in het zelfstandig ouder worden in hun eigen huis.
Het onderzoek van Philips betrof 881.000 innamemomenten van 1.379 Nederlandse patiënten, met gemiddeld drie doses per dag.

Enkele onderzoeksresultaten:

  • Bij 96 procent van de Medido-gebruikers was sprake van medicatietrouw, dat is boven de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gehanteerde normwaarde van 80%.
  • Bij 94 procent van de patiënten die twee of meer doses per dag nodig hadden, bleef de medicatietrouw met de Medido duurzaam boven de 80 procent.
  • De medicatietrouw bleef gedurende het onderzoek constant en er waren geen significante verschillen tussen de eerste en elfde maand.

Werking connected medicijndispensers

Medicijndispensers voor thuisgebruik zijn bedoeld voor chronisch zieken en zorgverleners. Wanneer een patiënt een dosis moet innemen, geeft zo’n dispenser automatisch een herinnering. Een systeem zoals de Medido geeft verder afzonderlijke zakjes met medicatie vrij aan de hand van de voorgeschreven behandeling.  Verder wordt het medicijngebruik bijgehouden en krijgt verplegend personeel een waarschuwing als de medicatie niet wordt ingenomen.

""

Door medicatiemanagement te automatiseren, kunnen betrokken zorgverleners zich op andere taken concentreren, stelt Philips. De Medido is momenteel in Nederland al verkrijgbaar en wordt later dit jaar in de rest van Europa en de Verenigde Staten geïntroduceerd.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wearable
Gezondheidsinformatie uit zweet halen met wearable
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
Volg jij ons al?