Corona Check-app voor zwangere vrouwen

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) heeft de Corona Zwangerschapscheck-app gelanceerd. Daarmee kunnen zwangere en pas bevallen vrouwen digitaal controleren, aan de hand van gegevens over hun gezondheid die ze dagelijks invullen, of ze eventueel besmet zijn met het coronavirus. De app is gebaseerd op de Corona Check app van Luscii en doorontwikkeld om hem geschikt te maken voor vrouwen die zwanger of pas bevallen zijn.

“We merken dat veel zwangeren en kraamvrouwen bezorgd zijn over de gevolgen van corona voor hun zwangerschap of hun pasgeborene. Ook vragen zij zich af of de klachten die zij hebben normaal zijn voor hun zwangerschap, of passen bij corona. Door middel van deze app kunnen zwangere vrouwen heel gemakkelijk een check doen”, zegt gynaecoloog-perinatoloog en initiatiefnemer Mireille Bekker.

Gezondheidsgegevens zwangere vrouwen

De gezondheidsgegevens die dagelijks ingevoerd moeten worden hebben betrekking op de bekende COVID-19 symptomen zoals hoesten, kortademigheid en koorts. Wanneer de betreffende gegevens ingevuld zijn ontvangt de app-gebruiker een advies van een medisch team van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Het medisch team dat daarvoor zorgdraagt staat onder leiding van gynaecologen en verloskundigen van het geboortecentrum.

De medische ondersteuning wordt verzorgd door het geboortecentrum van het WKZ. Zij zijn ook betrokken bij de begeleiding en uitrol van de app. De ingevulde gezondheidsgegevens van de vrouwen die de app gebruiken worden dagelijks bekeken en beoordeeld. Aan de hand daarvan wordt een advies uitgebracht over een mogelijke besmetting met het coronavirus. De gebruiker wordt daarvan via de app op de hoogte gebracht.

Digitaal en telefonisch contact

Wanneer de klachten echter aanleiding geven tot het verkrijgen van meer informatie over de gezondheid van de betreffende vrouw of patiënt, dan neemt het medisch team telefonisch contact op. “Zo hebben wij nauw en digitaal contact met al onze zwangeren in het WKZ geboortecentrum”, aldus Mireille Bekker. Op dit moment is de app alleen nog te gebruiken voor patiënten van het WKZ geboortecentrum.

Onlangs werd speciaal voor zwangere vrouwen tot in hun 32e week een online community gestart waar zij terecht kunnen voor antwoorden en vragen met betrekking tot de risico’s en angst die gepaard gaan met een zwangerschap ten tijde van de huidige coronacrisis.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?