Search
Close this search box.
Search

CWZ breidt gebruik ‘Thuis app met Zuurstof’ uit

Het feit dat, voor de vierde keer in bijna twee jaar, de ziekenhuizen weer volstromen met coronapatiënten betekent de behoefte aan oplossingen om een zorginfarct te voorkomen levendig blijft. Het eerder, met ondersteuning van zuurstof, naar huis sturen van herstellende COVID-19 patiënten is een van die oplossingen. CWZ breidt die oplossing nu ook uit voor patiënten met benauwdheidsklachten en griep.

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) biedt herstellende coronapatiënten die stabiel genoeg zijn al meer dan anderhalf jaar de mogelijkheid om thuis te herstellen. Om deze patiënten op afstand te monitoren wordt de CWZ Thuis App ingezet. Een thuismonitoring app die het ziekenhuis ook voor andere aandoeningen gebruikt, zoals COPD en diabetes.

Door patiënten thuis te monitoren kunnen de ziekenhuisbedden die zij normaal nog in beslag zouden nemen, vrijgemaakt worden. “Wij hopen op deze manier de druk op de ziekenhuisbedden te verlichten, en tegelijkertijd de thuiszorgverpleegkundigen en huisartsen te ondersteunen’, zegt longarts Jürgen Hölters.

CWZ Thuis app met zuurstof

Vanaf nu kunnen patiënten met griep of benauwdheidklachten die nog afhankelijk zijn van zuurstof, met behulp van de app, ook eerder naar huis om daar verder te herstellen. “Patiënten bij wie de medische situatie stabiel genoeg is, kunnen eerder naar huis met een zuurstofapparaat en met een saturatiemeter die meet of er voldoende zuurstof in het bloed is opgenomen. Voor ze naar huis gaan, krijgen ze uitgebreide uitleg en instructies. En sinds deze week ook de app waarmee CWZ hen thuis in de gaten houdt”, aldus Hölters.

Patiënten die thuis herstellen moeten drie keer via app een vragenlijst invullen. Die vragen hebben betrekking op hun medische situaties, zoals het zuurstofgebruik, de temperatuur en het zuurstofgehalte in het bloed. Daarnaast geven de patiënten via de app ook inzicht over hun algehele lichamelijke en emotionele status met betrekking tot de ziekte en het herstel.

De gegevens die ingevoerd worden, gaan direct naar het medisch callcenter van CWZ dat in contact staat met longverpleegkundigen en longartsen. Indien die gegevens daar aanleiding toe geven, dan neemt een verpleegkundige of arts contact op met de betreffende patiënt. Wanneer de patiënt zelf merkt dat zijn gezondheidssituatie tussentijds plotseling verslechterd dan kan hij of zijn via de app of rechtstreeks (telefonisch) contact opnemen met het ziekenhuis.

“Met deze slimme oplossing creëren we extra capaciteit om mensen te kunnen helpen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Daardoor kunnen patiënten eerder naar huis gaan en zijn in het ziekenhuis meer bedden beschikbaar. Zij kunnen eerder naar huis, omdat ze met de app thuis zelfstandig zuurstof kunnen gebruiken. Op die manier creëren we een soort extra – virtueel – ziekenhuisbed bij mensen thuis”, vertelt longarts Anneke van Veen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?