CWZ voldoet aan eisen digitale uitwisseling medicatie

do 11 juli 2019 - 14:23
CWZ
Databeschikbaarheid
Nieuws

CWZ voldoet als vierde ziekenhuis in Nederland aan de eisen van digitale uitwisseling rondom medicatie van het landelijke VIPP-programma van het ministerie VWS. Dat betekent dat CWZ de medicatie gestandaardiseerd in het elektronische patiëntendossiers (EPD) vastlegt en poliklinische medicatierecepten vooral digitaal verstuurt naar apotheken in de regio.

Sinds maart dit jaar kunnen artsen van CWZ via het elektronisch patiëntendossier poliklinische recepten rechtstreeks digitaal versturen naar apotheken in de regio. In drie maanden tijd nam het aantal digitaal verstuurde poliklinische recepten toe tot meer dan 50 procent. Apotheken kunnen de patiënt nu nog sneller, beter en veiliger helpen en er is minder kans op overschrijf- of interpretatiefouten, zegt CWZ.

Eigen oplossing in EPD

Bij een papieren recept staat de laatst bekende uitslag van de nierfunctie op basis van (bloed)onderzoek van de patiënt op het recept. Dit is bij zo'n `15 procent van de recepten belangrijke informatie voor de apotheker, om de juiste medicijnen en dosering mee te kunnen geven.

Deze waarden waren met de komst van de digitale receptenkoppeling tussen CWZ en apothekers niet meer beschikbaar op het digitale recept. Apothekers moesten voor deze gegevens in dat geval telefonisch contact opnemen met het Apothekers Service Punt (ATC) van CWZ. CWZ ontwikkelde daarop in hun eigen EPD een technische oplossing die bij bepaalde medicijnen automatisch de benodigde nierfunctie van de patiënt meestuurt. 

Landelijke richtlijn in de maak

Het digitaal versturen van poliklinische recepten van CWZ naar regioapotheken en het gestandaardiseerd vastleggen van medicatie sluit aan op de landelijke ontwikkelingen om de medicatieveiligheid te verbeteren door digitalisering.

CWZ doet mee aan het VIPP-programma van de overheid om dit stap voor stap versneld voor elkaar te krijgen. Nu is module B2 behaald, nadat CWZ slaagde eerder al slaagde voor module B1: medicijncontrole op basis van gegevens van de apotheken.

Ook is er een landelijke richtlijn in de maak, die eenduidige vastlegging en uitwisseling van medicatiegegevens tussen zorgverleners onderling en met patiënten makkelijker maakt. Zowel CWZ als de apotheken in de regio zullen deze nieuwe 'Informatiestandaard Medicatieproces' in de toekomst gebruiken en hierin samenwerken.