Daan Dohmen (hoogleraar Digitale Transformatie): ‘Stop met lopende band zorg’

2 mei 2022
Daan-Dohmen
Digitalisering
Nieuws

“De zorg is vanuit goede intenties heel homogeen geworden, iedereen doorloopt min of meer hetzelfde procedé. De planning van de zorginstelling is daarbij vaak leidend”, constateert Daan Dohmen, hoogleraar Digitale Transformatie. Met het oog op toekomstbestendigheid vindt hij dit niet langer houdbaar. “Waar je naartoe wilt, is dat we de situatie van de patiënt als uitgangspunt nemen: kijken naar wat iemand op welk moment nodig heeft en daar de zorg op aanpassen.” In de coverstory van ICT&health 3 zet de succesvolle innovator uiteen hoe de zorg kan transformeren van lopende band naar maatwerk per patiënt.

In de coverstory van ICT&health nr. 3 zet de succesvolle innovator uiteen hoe de zorg kan transformeren en innoveren van lopende band naar maatwerk per patiënt. Vertrouwen vormt voor deze transformatie in Dohmens ogen de basis.

“Geef mensen de ruimte om vanuit hun expertise te handelen en zelf beslissingen te nemen.” Door zijn ervaring met zorg op afstand weet hij dat zowel de zorgprofessional als de patiënt baat heeft bij dit soort innoveren. “Als je goed in beeld hebt hoe het met iemand gaat, kun je tijdig bijsturen en alle aandacht richten op het moment dat de patiënt die echt nodig heeft. Dat is efficiënter en maakt de zorg een stuk leuker.”

Green on: effectief innoveren

Dat teams die op een unieke manier samenwerken tot bijzondere dingen in staat zijn, ervaart Dohmen tijdens het begin van de COVID-19 pandemie. Zijn bedrijf Luscii krijgt samen met professionals van het OLVG binnen een week de thuismeten-app voor corona live. Hoe je een organisatie zo inricht dat je effectief en met plezier innoveert, beschrijft hij samen met Joris Janssen, medeoprichter van Luscii, en drie Special Forces Operators in het inspirerende managementboek ‘Green On’.

Ook als bijzonder hoogleraar ‘Digitale transformatie in de zorg’ deelt de gemotiveerde innovator graag zijn inzichten uit zijn jarenlange ervaring met zorg op afstand. ICT&health sprak met hem over zijn visie op toekomstbestendige zorg en belangrijkste lessons learned als het gaat om succesvol innoveren.

Lees in de coverstory van ICT&health nr. 3 – 2022, die op 17 juni verschijnt, hoe de zorg volgens de succesvolle innovator kan transformeren naar een duurzaam systeem met maatwerk per patiënt en meer werkplezier voor de zorgprofessional.