DC Klinieken centraliseert beeldopslag radiologie met nieuw PACS-platform

vr 27 juli 2018 - 14:30
DC-Klinieken-Amsterdam
Digitalisering
Nieuws

Een samenwerking tussen DC Klinieken en Fujifilm resulteert volgens de twee partijen in het grootste PACS-platform van Nederland. PACS staat voor Picture Archiving & Communication System, een digitaal beeldensysteem voor 2D- en 3D-beelden dat primair door radiologen wordt ingezet.

DC Klinieken biedt sinds de oprichting in 1995 radiologische diagnostiek en is naar eigen zeggen uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders in Nederland. Fujifilm stelt de samenwerking met DC Klinieken te zien als een steun in de rug voor hun totaaloplossingen voor systemen zoals RIS, PACS, Spraakherkenning, Cardio, Endoscopie en Enterprise Imaging. Andere aanbieders van PACS- platforms zijn onder meer Agfa, Philips en het Belgische Dobco. DC Klinieken, met inmiddels 15 centra door Nederland, biedt op zeven locaties radiologische diagnostiek. Door het toegenomen volume en technologische veranderingen binnen de specialisme was verdere opschaling van de onderliggende digitale infrastructuur nodig. De beelden komen van onder andere dexa-en röntgenapparatuur, MRI-scanners en C-bogen.

Opnamen centraal opgeslagen op PACS-platform

Met het nieuwe PACS- platform worden alle opnamen centraal op een locatie opgeslagen en door de radiologen van DC Klinieken beoordeeld. Het nieuwe PACS bevordert volgens DC naast gegevensuitwisseling tussen centra ook de onderlinge samenwerking tussen medewerkers. Dit wordt gerealiseerd doordat het platform volledig is ontsloten binnen het eigen netwerk van DC Klinieken. Verslaglegging wordt eenvoudiger verdeeld en het aantal handelingen door ondersteunend personeel zal in combinatie met een modern RIS (Radiologie Informatie Systeem) naar verwachting worden gereduceerd. Door de aanschaf van het nieuwe PACS worden zorgprocessen verder geautomatiseerd. Deze ontwikkeling past goed binnen de bedrijfsstrategie, aldus DC Klinieken, waarbij wordt ingezet op een digitale transformatie van de organisatie.

Hoger serviceniveau verwijzers

Het nieuwe platform biedt onder meer een hogere serviceniveau aan voor verwijzers naar DC Klinieken. Zij kunnen met het nieuwe PACS alle beelden inzien en opvragen. Alle beelden zijn digitaal opgeslagen en zijn ook zo op te vragen. Door beveiligde gegevensbescherming is het vanaf heden mogelijk om digitaal beelden uit te wisselen tussen DC Klinieken en verwijzers. DC Klinieken is een keten van 15 zelfstandige behandelcentra (ZBC). De organisatie is in 1995 opgericht door Loek Winter en uitgegroeid tot een landelijke zorgorganisatie met ruim 500 medische professionals voor medisch specialistische zorg. Loek Winter geeft verder leiding aan diverse medisch specialistische centra in Lelystad (MC Zuiderzee), Emmeloord (MC Emmeloord) en Amsterdam (MC Slotervaart).