Search
Close this search box.
Search

De Jonge: CoronaMelder blijft effectief in strijd tegen corona

De CoronaMelder-app blijkt nog altijd effectief te zijn als instrument in de strijd tegen corona. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) eerder deze week in de Commissiebrief Eerste Kamer inzake Website Coronamelder. Er worden meer mensen met corona opgespoord dankzij de app en dit gebeurt ook sneller. De informatie is te vinden op de website CoronaMelder.nl. Er is nog geen eenvoudige verwijzing vanuit de app naar de website, maar VWS is bereid dit door te voeren, aldus De Jonge in reactie op commissievragen.

De website CoronaMelder.nl wordt momenteel verder opgebouwd en ingericht als centraal punt voor informatie over het nut, de noodzaak en de werking van de app. Onder meer leden van de PvdA-fractie benadrukten het belang daarbij van een eerlijk en genuanceerd beeld over de toegevoegde waarde van de app. Volgens De Jonge wordt de website doorlopend aangevuld met alle informatie die relevant is voor burgers die de app gebruiken of overwegen om de app te downloaden.

CoronaMelder-informatie op website

‘Transparantie en openheid staan hierbij centraal. Alle stappen alsook onderzoeken die uitgevoerd zijn worden openbaar via de website gedeeld’, schrijft de bewindsman. Zo is er dagelijks informatie beschikbaar rondom onder andere het aantal downloads, het aantal meldingen via de GGD en over het aantal testaanvragen en uitslagen waar een CoronaMelder-notificatie aan voorafging.

Coronavirus-apps | Rijksoverheid.nl
Op de website CoronaMelder.nl wordt onder meer informatie gepubliceerd over de resultaten van de gelijknamige app en gedragsonderzoek naar het gebruik van CoronaMelder.

De verhouding tussen het aantal mensen dat zich laat testen na een notificatie en het aantal opgespoorde mensen verandert continue, schrijft De Jonge verder. De onderliggende cijfers worden wekelijks gepubliceerd in een factsheet op de website. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk deze ontwikkeling te volgen. Ook de resultaten uit de andere onderzoeken die doorlopend worden uitgevoerd in het kader van de evaluatie zijn openbaar en beschikbaar via de website.

Sneller meer mensen opgespoord

Op 23 februari hadden 4.584.454 mensen de app gedownload. Uit de meest recente onderzoeksgegevens blijkt dat de app effectief is omdat er aanvullend op het reguliere bron- en contactonderzoek sneller meer mensen worden opgespoord die besmet zijn. Vanaf 1 december was 76 procent van de mensen die een notificatie ontvingen nog niet eerder in beeld bij het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Tot en met 14 februari hadden 112.089 positief geteste mensen, samen met de GGD, via de app anderen gewaarschuwd dat zij met iemand in contact zijn geweest die achteraf besmet is gebleken. Vanaf week 49 zijn in totaal 1874 personen extra opgespoord waarvan gezegd kan worden dat zij zonder CoronaMelder waarschijnlijk niet geweten hadden besmet te zijn.

115.178 mensen die sinds week 42 van 2020 positief getest zijn, hebben via de CoronaMelder-app (samen met een GGD-medewerker) anderen gewaarschuwd, zo blijkt uit zeswekelijks onderzoek. 109.930 mensen hebben zich laten testen na een notificatie in de app. Van de 102.811 testuitslagen die hieruit volgden, waren er 9.584 positief.

Minder mensen positief over CoronaMelder

Het aantal mensen dat positief staat tegenover invoering van de CoronaMelder-app, is sinds de start van het onderzoek in augustus wel gedaald, van circa 55 naar 50 procent in januari. Ook het aantal mensen dat veerwacht dat de app bijdraagt aan bestrijding van corona, is gedaald van bijna 60 naar rond de 50 procent. De functionaliteiten van de app worden regelmatig uitgebreid of aangepast, zoals begin februari. Zo is het in de nieuwste versie van CoronaMelder mogelijk de app te pauzeren, een veelgevraagde functie.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?