Search
Close this search box.
Search

De komende tien jaar een eeuw medische vooruitgang

Wetenschapper en schrijver Vivek Wadhwa, verbonden aan de Stanford Universiteit, verwacht dat de technologische industrie de medische wetenschap verder stuwt dan we ooit hadden durven dromen. Volgens hem ligt de focus straks nog meer op het uitroeien van ziektes dan op het genezen ervan.

Dit jaar alleen al hebben veel technische bedrijven de sprong naar medisch onderzoek gemaakt. Van de 250 miljoen dollar die Sean Parker investeerder in kankeronderzoek, tot de geboorte van Google’s Life Sciences research-divisie. En niet te vergeten de nieuwste aanwinst, Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan, die het Chan Zuckerberg Initiative lanceerden, met een donatie van 3 miljard dollar, er op gericht om ziektes te voorkomen, onder controle te krijgen en zelfs uit te roeien.

Meer vooruitgang

“De tech-industrie is de wereld van medicijnen ingestapt en stelt als doel ziektes te elimineren,” zo schrijft Vivek Wadhwa. “Het zou zo maar kunnen slagen, omdat allerlei technologieën dichterbij elkaar komen, zoals informatica, kunstmatige intelligentie, sensoren en genome sequencing. We gaan meer medische vooruitgang zien in de komende tien jaar dan in de afgelopen eeuw.”

Innovatie is het sleutelwoord en Wadhwa zegt dat mobiele technologieën die onze gezondheid monitoren en genome sequencing de meest interessante ontwikkelingen zijn op het moment. Natuurlijk is er ook het menselijk-genoomproject, dat vooruitgang in de biotechnologie en synthetische biologie mogelijk maakt. Hij noemt verder CRISPR, het state-of-the-art genetische bewerkingsprogramma en een van de meest ‘enge’ technologieën van allemaal.

De missing link

Wadhwa refereert ook aan microbioten en noemt ze “de volgende grote medische grens”. Deze bacteriële systemen in ons lichaam beïnvloeden ons meer dan we weten. “In werkelijkheid zijn er 10 x zoveel microben in ons lichaam dan er cellen zijn. Over dit onderwerp ben ik nog het meest opgewonden, omdat het ons dwingt weer te kijken naar een menselijk lichaam als geheel.

De microbioot zou wel eens de “missing link” kunnen zijn tussen milieu, genomica en de menselijke gezondheid,” zo legt Wadhwa uit. “Ja, er is tijd nodig voor de uitvindingen om uit het lab te komen en bij de mensen in nood te geraken en de technologische elite zal deze eerder hebben dan de rest. Maar dat is maar voor een kleine periode, vanwege het feit dat de techindustrie waarde creëert door technologie te democratiseren, de kosten omlaag te brengen en het mogelijk maakt miljoenen mensen te bereiken.

Daarom is Wadhwa zo blij dat bedrijven als IBM, Facebook en Google zich ook op de gezondheidszorg storten. De volgende doorbraak in medisch onderzoek zal van deze bedrijven komen. “Deze bedrijven zijn gemotiveerd om ons gezond te houden in plaats van voorgeschreven medicijnen te blijven slikken”, aldus Wadhwa.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?