Depressie bij ouderen tegengaan met videogames

6 maart 2017
Nieuws

Ouderen videogames laten spelen om depressie tegen te gaan, dat was de insteek van Patricia Areán, psychologe aan de universiteit van Washington, in haar laatste onderzoek. Gedurende acht weken speelden 22 65-plussers dagelijks een speciaal ontwikkelde game. De onderzoekers vergeleken de resultaten van het onderzoek met resultaten van traditionele therapie.

Volgens cijfers van het Fonds Psychische gezondheid leidt 2-3% van de Nederlandse ouderen aan een ernstige depressie. 15-20% heeft echter te kampen met een lichte depressie. Met het oog op de vergrijzing zal het aantal ouderen met een depressie blijven stijgen. Hier een oplossing voor creëren is dan ook hard nodig. Het onderzoek van Areán biedt een alternatief voor traditionele therapie, met tot nu toe groot succes.

Project: EVO

De participanten speelden het speciaal ontwikkelde spel Project: EVO, gecreëerd door Akili Interactive Labs. De iPad game laat spelers door verschillende buitenaardse werelden navigeren in een ruimteschip. Terwijl zij dit doen, moeten er aliens in verschillende kleuren verzameld worden. Hoe verder de speler in het spel geraakt, hoe sneller het ruimteschip vliegt. De doelen komen steeds sneller voorbij en zijn minder makkelijk te onderscheiden.

Het spel is speciaal ontwikkeld om cognitieve functies te verbeteren. Oorspronkelijk werd de game ingezet voor kinderen met ADHD, maar ook onder ouderen blijkt het een succes. De game zelf kopen is nog niet mogelijk, het is momenteel enkel beschikbaar voor het experiment.

Succes onder patiënten

Het grote succes onder ouderen bleek ook uit de participatiecijfers. Hoewel er slechts 22 ouderen meededen — een kleine groep — speelden zij allen dagelijks met het spel. Het experiment heeft hiermee een score van 100% wat betreft participatie, iets wat volgens Areán niet vaak voorkomt. Vaak stoppen ouderen met een experiment vanwege ziekte of desinteresse. Dat was bij de game niet het geval. De spelers ervoeren, volgens het rapport, verbeteringen in geheugen en een langere aandachtspanne. Bovendien waren zij ook minder geneigd zichzelf te identificeren met negatieve zelf-omschrijvingen.

Een groot voordeel van de therapie zijn de lage kosten: een patiënt hoeft alleen geld te investeren in het aanschaffen van een videogame en eventueel een iPad. Vaak liggen kosten van conventionele therapie hoger. Bovendien kunnen patiënten de game vanuit de comfort van hun eigen huis spelen en hoeven zij zich niet over gevoelens te verantwoorden richting een therapeut, iets wat — zeker onder de oudere generatie — nog wel eens een obstakel kan vormen.

Ontwikkelaar Akili wacht op FDA goedkeuring, voordat het spel beschikbaar komt voor de consument. De onderzoekers van de universiteit van Washington hopen op hun beurt dat het project zal leiden tot het vaker inzetten van games ter bestrijding van verschillende ziektes. Momenteel wordt beoordeeld of de game ingezet kan worden tegen ADHD, trauma’s en autisme.