Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

DHL zet digitale technologie in voor betrouwbaarder, sneller leveren medicatie

DHL is zichzelf aan het heruitvinden. De logistiek dienstverlener gebruikt allerlei vormen van digitale technologie, zoals robotica, drones en VR om te voldoen aan veranderende eisen van klanten. Zo worden drones gebruikt om medicatie af te leveren en voorziet de onderneming een belangrijke rol voor blockchaintechnologie om de betrouwbaarheid van medicatieleveranties te verbeteren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

DHL is vooral bekend als logistiek dienstverlener. Dat blijft wel de kernactiviteit, maar om relevant te blijven, moet de onderneming zichzelf stukje bij beetje heruitvinden, vertelde Javier Esplugas, Vice President IT – DHL Supply Chain tijdens het Huawei Eco Connect event in Berlijn eind oktober. “We gebruiken AR/VR-technologie om onze mensen te trainen in logistiek in distributiecentra. We richten virtuele distributiecentra in voordat we ze gaan bouwen, want herinrichten na de bouw is behoorlijk kostbaar. We zetten robotica, AI et cetera in om logistieke stromen efficiënter te laten verlopen.”

Logistieke eisen veranderen heel snel en DHL moet mee veranderen. Met inzet van robotica bijvoorbeeld, vertelt Esplugas. DHL gaat ook mee in de inzet van drones. Intern worden ook ingezet om waar ze weer naast medewerkers werken, bv voor kijken of voorraden up to date zijn, op juiste plek staan, helpen met uitzoeken wat wanneer opgehaald moet worden.

Drones voor medicatieleveringen

Extern lopen er proeven zoals drie jaar geleden begonnen in Duitsland. Via Skyports worden zogeheten Parcelcopters de lucht ingestuurd om leveranties te verzorgen. Bijvoorbeeld om zieken mensen sneller medicatie te leveren. Vergelijkbare proeven zijn er onder meer van Google in Australië en in Tanzania. “Het is toch enorme winst  wanneer je niet vier uur maar, één uur moet wachten op belangrijke medicatie? Hiermee bereik je meer zaken in één keer. Snellere levertijden, beter klanttevredenheid maar ook betere kwaliteit van leven.”

Blockchain maakt medicatielevering betrouwbaar

DHL – of in ieder geval Esplugas, gelooft ook dat blockchain-technologie key wordt in toekomst van de logistiek. “Blockchain is een volkomen decentrale vorm van informatie opslaan. Als er iets verandert, dan kun je altijd checken op de andere locaties waar iets oorspronkelijk is opgeslagen of er iets veranderd is. Dit verzekert iedereen dat wat wordt afgeleverd, ook is wat er is besteld.” Dat is onder meer belangrijk voor betrouwbaarheid bij dure producten of medicatie. “Er vallen wereldwijd jaarlijks 1,5 miljoen doden als gevolg van vervalste medicatie. Dat is dus een groot probleem. Met behulp van blockchaintechnologie kun je eenvoudig op elk moment in de logistieke keten nagaan of een medicijn is wat het behoort te zijn, of dat er bij productie of onderweg iets is veranderd.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen