Search
Close this search box.
Search

Digicoach-vouchers al op, volgend jaar nieuwe rondes

Zorg voor Innoveren meldt dat alle 72 vouchers die aangevraagd konden worden om een digicoach op te leiden, al vergeven zijn. Daarmee is de eerste ronde ‘Training tot digicoach’ gesloten. Oorspronkelijk liep de ronde tot halverwege januari, maar binnen een week na de opening ervan werd duidelijk dat het hard ging met het aantal aanvragen. Zorgorganisaties kunnen in het voorjaar van 2021 aan een nieuwe ronde deelnemen.

Begin november lanceerde VWS-programma Zorg voor Innoveren de subsidieregeling ‘Training tot digicoach’. De regeling heeft tot doel de digivaardigheid van medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties te vergroten. Met deze voucherregeling kunnen zorg- en welzijnsorganisaties die vallen onder de Wmo 2015, Zvw, Wlz en/of Jeugdwet, een voucher aanvragen om medewerkers te laten trainen tot digicoach.

Digicoach-vouchers voortijdig op

In elke ronde mag een organisatie maximaal één voucher aanvragen en met deze voucher kunnen zij maximaal vier medewerkers trainen. Oorspronkelijk was het tot 14 januari volgend jaar mogelijk om de vouchers aan te vragen. Sinds de opening van de regeling op 4 november ging het echter hard met aanvragen voor de Training tot digicoach. Aangezien beoordeling van de aanvragen plaatsvond volgens het principe ‘Wie het eerst komt, die het eerst maalt’, sloot de ronde al na twee weken omdat de vouchers op waren.

De nieuwe subsidieregeling van Zorg voor innoveren volgde enkele maanden na de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching. Na de ronde volgen in 2021 nog twee rondes, meldt Zorg voor Innoveren. Wanneer deze open gaan, is nog niet bekend. Begin 2021 wordt de planning van de volgende rondes bekend gemaakt. Ook in de twee volgende rondes kunnen ongeveer evenveel vouchers worden aangevraagd.

Verbeteren digivaardigheid speerpunt

Het verbeteren van de digivaardigheid van zorgmedewerkers is een van de speerpunten van het Ministerie van VWS. De zorg wordt, en moet, steeds slimmer en innovatiever ingericht worden. Veel zorg- en welstandsorganisaties zijn hier al mee gestart. Daarom wordt de vaardigheid van zorgmedewerkers bij het omgaan met ICT-systemen en e-health toepassingen almaar belangrijker. Het inzetten van een digicoach kan daar aan bijdragen.

Om de zorg toekomstbestendig te maken zijn slimme zorgoplossingen een onmisbaar onderdeel van de gezondheidszorg die bovendien bijdragen aan de kwaliteit van leven en zorg. Daarbij zetten zorginstellingen slimme zorginnovaties in, zoals oplossingen voor het leveren van zorg-op-afstand, bijvoorbeeld met behulp van beeldbellen. Voor het succesvol inzetten van deze oplossingen is naast de welwillendheid van het zorgpersoneel ook een bepaald niveau van digivaardigheid vereist zodat gebruikers goed om kunnen gaan met de toepassingen die ingezet worden.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?