Digitaal hoarden: nieuw geestelijk probleem in opkomst

Het ‘hoarden’ ofwel het obsessief verzamelen van zaken is een bekend geestelijk probleem. Daar is nu digitaal hoarden bij gekomen, schrijft RTL Nieuws. De verzameldrang is hetzelfde, alleen gaat het nu om zaken die massaal opgeslagen worden op pc, externe opslag of online.

Het ‘hoarden’ ofwel het obsessief verzamelen van zaken is een bekend geestelijk probleem. Daar is nu digitaal hoarden bij gekomen, schrijft RTL Nieuws. De verzameldrang is hetzelfde, alleen gaat het nu om zaken die massaal opgeslagen worden op pc, externe opslag of online.

Volgens Ron de Joode, die in het AMC mensen behandelt met verzameldrang, bestaat 5 tot 6 procent van zijn patiënten inmiddels uit digitale hoarders. Wat zij verzamelen zijn vooral allerlei soorten informatie of herinneringen, bijvoorbeeld foto’s of op internet gevonden gegevens.

Extra harde schijven nodig

"Ik heb patiënten gehad die tijdens een weekendje weg 1200 foto’s maakten en er niet een wilden verwijderen. Dat deden ze dan met ieder uitje en iedere vakantie. Op een gegeven moment hadden ze tienduizenden foto’s op hun computers staan en kochten ze extra harde schijven om ze allemaal te bewaren."

Een andere patiënt wilde promoveren door een bundel te maken van prozaverhalen. Na acht jaar verzamelen voor de perfecte bundel had hij ontzettend veel informatie bij elkaar. Maar het zoeken naar meer informatie zorgde er voor dat de man niet meer aan schrijven toekwam.

Digitale verzameldrang net zo problematisch

Volgens De Joode is digitale verzameldrang net zo’n groot probleem als fysieke verzameldrang. "Bij de mensen die zo veel foto’s maakten, zag ik dat ze zich dwangmatig met fotografie bezig gingen houden. Ze raakten erdoor geobsedeerd. Soms waren ze dagenlang bezig met het bekijken van de foto’s, het verstoorde hun dag- en nachtritme. Vervolgens meldden ze zich dan ziek op hun werk, het stond hun leven in de weg."

Er zijn volgens De Joode drie redenen waarom mensen allerlei spullen, digitaal of niet, verzamelen:

  • Emotie. Ze kunnen geen afstand doen van spullen omdat ze er herinneringen aan hebben gekoppeld.
  • Praktisch nut. Ze vinden van alles op straat of in de supermarkt, zoals aanstekers, een batterij of een schroefje. Dat zou een keer van pas kunnen komen.
  • Creatieve bedoelingen. Ze verzamelen dingen omdat ze daar ooit iets creatiefs mee willen doen.

De patiënten zelf vinden hun verzameldrang bijna nooit problematisch en denken dat zij noch hun omgeving er last van heeft. Maar mensen die zo druk zijn met hun verzameldrang, kunnen de rest van hun leven vergeten. Ze maken bijvoorbeeld geen tijd voor kleinkinderen en denken niet meer aan hun eigen gezondheid.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?