Search
Close this search box.
Search

Digitaal huisartsenconsult voor kinderen vanaf zes maanden

De digitale huisartsenpost Spreekuur.nl is de afgelopen maanden versneld uitgerold en flink uitgebreid. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis en alle contact beperkende maatregelen die daarbij komen kijken. Vanaf vandaag biedt Spreekuur.nl ook online huisartsconsulten voor kinderen vanaf zes maanden. Om te beginnen in de regio's Eemland (Amersfoort, Barneveld e.o.) en Rijnmond (Rotterdam e.o.)

Voor kinderen tot zestien jaar moeten de ouders of voogd een account voor Spreekuur.nl aanmaken en een digitaal huisartsenconsult aanvragen. Kinderen vanaf zestien jaar kunnen, als zij dat willen, zelf een account aanmaken en gebruik maken van het online huisartsen platform.

“De behoefte aan snel contact met de huisarts voor niet spoedeisende klachten voor kinderen en jongeren is groot en de wachttijden bij de huisarts zijn zeker in deze tijden van corona lang. Met deze nieuwe dienstverlening creëren we mogelijkheden voor kinderen alleen en ouders met jonge kinderen om snel een volledig online consult af te nemen bij een huisarts”, zo vertelt Diane Jaspers, Spreekuur gebruiker en medisch directeur van Huisartsen Eemland.

Uitbreiding Spreekuur.nl voor kinderen

Met de uitbreiding van de online huisartsenpost voor kinderen heeft Spreekuur.nl een Nederlandse primeur. De kinderen kunnen op het online platform van Spreekuur overdag terecht voor diverse klachten. Zoals koorts, huidklachten, vallen/stoten/kneuzingen, wonden en brandwonden. In de avonduren is Spreekuur alleen bereikbaar voor spoedeisende klachten.

Het online huisartsen platform wil de dienstverlening voor kinderen in de komende periode verder uitbreiden. In een later stadium moeten kinderen er ook terecht kunnen voor oorpijn, keelpijn, hoesten, oogklachten en insectenbeten.

Voorbereiding digitaal huisartsenconsult

Patiënten kunnen een online consult zelf voorbereiden. Hiervoor doorlopen ze gevalideerde triage- en anamnesevragen en kunnen ze een foto toevoegen. Daarna worden de gegevens van de patiënt via het digitale HAP-systeem bij de consulterende huisarts aangeboden. Die kan er vervolgens voor kiezen om het consult via een chat of, indien nodig, een videobelafspraak verder af te handelen.

Na de versnelde uitrol van Spreekuur.nl, in maart van dit jaar, is de dienstverlening enkele weken geleden ook al eens uitgebreid, zodat patiënten ook overdag gebruik kunnen maken van een digitaal huisartsenconsult. Inmiddels hebben ruim 1.1 miljoen patiënten in Nederland toegang tot de dienst en zijn er 9000 consulten gedaan.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?