Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Digitaal inzage verwijsbrief via ZorgDomein

Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten sinds kort via het digitale platform ZorgDomein online inzage geven in de verwijsbrief. ZorgDomein stelt dat deze mogelijkheid een belangrijke stap is
in de ondersteuning van patiënten bij een meer actieve rol in de eigen zorg. Huisartsen en de Patiëntenfederatie verwelkomen het initiatief.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Huisartsen en andere verwijzers gebruiken ZorgDomein zo’n 11 miljoen keer per jaar om patiënten te verwijzen en diagnostiek aan te vragen. Sinds eind 2018 kunnen zij ook verwijsbrieven digitaal met patiënten delen. Veel huisartsen informeren patiënten al digitaal via ZorgDomein over vervolgzorg: hoe komt de afspraak tot stand, welke voorbereiding is vereist? Dat gebeurt inmiddels zo’n twee miljoen keer per jaar.

Meer regie, samen beslissen

Nu kunnen ze patiënten óók online toegang geven tot hun verwijsbrieven, aanvraagformulieren en persoonlijke berichten. Dit zou een veel gehoorde wens zijn van zowel verwijzers als patiënten. Het past volgens ZorgDomein in de trend waarbij de patiënt steeds meer de regie neemt over eigen gezondheid en zorg, en waarbij patiënt en behandelaar samen beslissen over het zorgtraject. Daarvoor moeten beide partijen kunnen beschikken over de benodigde informatie.

Marcel Heldoorn, Manager Digitale zorg van de Patiëntenfederatie, stelt in een persbericht van ZorgDomein het belangrijk te vinden dat patiënten kennis kunnen nemen van informatie over een verwijzing. Hij verwacht dat de online beschikbaarheid van de verwijsbrief kan bijdragen aan betrokkenheid van patiënten bij hun eigen behandeling.

“Het biedt de mogelijkheid voor patiënten om zich beter voor te bereiden op het consult bij de specialist. Ook is het belangrijk om te weten wat de specialist wel en niet weet. Als de patiënt meeleest, kunnen fouten in de informatie makkelijker gecorrigeerd worden. Het extra paar ogen van de patiënt zorgt daarmee voor een betere kwaliteit van gegevens.”

Tevreden over digitale inzage

Uit de eerste ervaringen blijkt volgens ZorgDomein dat patiënten zeer tevreden zijn met digitale inzage in de verwijsbrief. In 90 procent van de gevallen roept de verwijsbrief bij patiënten geen extra vragen op, maar geeft het document de patiënt meer vertrouwen in het proces en de vervolgbehandeling.

Huisarts Bart Timmers ziet de online inzage in de verwijsbrief als een goede stap naar meer transparantie: “Het is voor patiënten belangrijk om te weten: wat vraagt mijn dokter precies aan de specialist en klopt het wat hij over mijn medische voorgeschiedenis vertelt? Zo kijk je samen naar een verwijzing, je pakt het samen aan. Ik ben ervan overtuigd dat dit de kwaliteit van de zorg ten goede komt. Je krijgt als patiënt ook een soort samenvatting van wat er op het consult besproken is. Zo zal de specialist een beter voorbereide patiënt op het consult krijgen.”

Timmers heeft in zijn praktijk al positieve ervaringen opgedaan met online inzage in de verwijsbrief. Zo verwachtte hij dat mensen vaker op hun verwijzing terug zouden komen. Dit gebeurde in de afgelopen maanden echter slechts éénmaal. Verder was het volgens de huisarts even wennen om een verwijsbrief zo op te stellen dat het ook voor de patiënt inzichtelijk is. “Maar zo veel werk is het ook weer niet, en je moet ook geen koudwatervrees hebben.”

Over ZorgDomein

ZorgDomein is opgericht in 2000 als digitale dienstverlener in de zorgsector. Het platform wordt gebruikt om patiënten digitaal te verwijzen, diagnostiek aan te vragen, teleconsulten te doen en over patiënten te overleggen. Volgens Zorgdomein zelf gebruiken de meeste huisartsen het platform, evenals de meeste ziekenhuizen, veel andere zorginstellingen en steeds meer paramedici en vrijgevestigden in de GGZ.

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 09 mei 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen