Search
Close this search box.
Search

Digitaal inzage verwijsbrief via ZorgDomein

Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten sinds kort via het digitale platform ZorgDomein online inzage geven in de verwijsbrief. ZorgDomein stelt dat deze mogelijkheid een belangrijke stap is in de ondersteuning van patiënten bij een meer actieve rol in de eigen zorg. Huisartsen en de Patiëntenfederatie verwelkomen het initiatief.

Huisartsen en andere verwijzers gebruiken ZorgDomein zo’n 11 miljoen keer per jaar om patiënten te verwijzen en diagnostiek aan te vragen. Sinds eind 2018 kunnen zij ook verwijsbrieven digitaal met patiënten delen. Veel huisartsen informeren patiënten al digitaal via ZorgDomein over vervolgzorg: hoe komt de afspraak tot stand, welke voorbereiding is vereist? Dat gebeurt inmiddels zo’n twee miljoen keer per jaar.

Meer regie, samen beslissen

Nu kunnen ze patiënten óók online toegang geven tot hun verwijsbrieven, aanvraagformulieren en persoonlijke berichten. Dit zou een veel gehoorde wens zijn van zowel verwijzers als patiënten. Het past volgens ZorgDomein in de trend waarbij de patiënt steeds meer de regie neemt over eigen gezondheid en zorg, en waarbij patiënt en behandelaar samen beslissen over het zorgtraject. Daarvoor moeten beide partijen kunnen beschikken over de benodigde informatie.

Marcel Heldoorn, Manager Digitale zorg van de Patiëntenfederatie, stelt in een persbericht van ZorgDomein het belangrijk te vinden dat patiënten kennis kunnen nemen van informatie over een verwijzing. Hij verwacht dat de online beschikbaarheid van de verwijsbrief kan bijdragen aan betrokkenheid van patiënten bij hun eigen behandeling.

“Het biedt de mogelijkheid voor patiënten om zich beter voor te bereiden op het consult bij de specialist. Ook is het belangrijk om te weten wat de specialist wel en niet weet. Als de patiënt meeleest, kunnen fouten in de informatie makkelijker gecorrigeerd worden. Het extra paar ogen van de patiënt zorgt daarmee voor een betere kwaliteit van gegevens.”

Tevreden over digitale inzage

Uit de eerste ervaringen blijkt volgens ZorgDomein dat patiënten zeer tevreden zijn met digitale inzage in de verwijsbrief. In 90 procent van de gevallen roept de verwijsbrief bij patiënten geen extra vragen op, maar geeft het document de patiënt meer vertrouwen in het proces en de vervolgbehandeling.

Huisarts Bart Timmers ziet de online inzage in de verwijsbrief als een goede stap naar meer transparantie: “Het is voor patiënten belangrijk om te weten: wat vraagt mijn dokter precies aan de specialist en klopt het wat hij over mijn medische voorgeschiedenis vertelt? Zo kijk je samen naar een verwijzing, je pakt het samen aan. Ik ben ervan overtuigd dat dit de kwaliteit van de zorg ten goede komt. Je krijgt als patiënt ook een soort samenvatting van wat er op het consult besproken is. Zo zal de specialist een beter voorbereide patiënt op het consult krijgen.”

Timmers heeft in zijn praktijk al positieve ervaringen opgedaan met online inzage in de verwijsbrief. Zo verwachtte hij dat mensen vaker op hun verwijzing terug zouden komen. Dit gebeurde in de afgelopen maanden echter slechts éénmaal. Verder was het volgens de huisarts even wennen om een verwijsbrief zo op te stellen dat het ook voor de patiënt inzichtelijk is. “Maar zo veel werk is het ook weer niet, en je moet ook geen koudwatervrees hebben.”

Over ZorgDomein

ZorgDomein is opgericht in 2000 als digitale dienstverlener in de zorgsector. Het platform wordt gebruikt om patiënten digitaal te verwijzen, diagnostiek aan te vragen, teleconsulten te doen en over patiënten te overleggen. Volgens Zorgdomein zelf gebruiken de meeste huisartsen het platform, evenals de meeste ziekenhuizen, veel andere zorginstellingen en steeds meer paramedici en vrijgevestigden in de GGZ.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?