Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Digitale dokterstas moet huisarts toegankelijk houden

Zorgverzekeraar Menzis werkt samen met digitale zorgaanbieder Arts & Zorg in een project om te achterhalen in hoeverre huisartsenbezoek gedigitaliseerd kan worden. Hierbij wordt het concept van de digitale dokterstas ingezet. Een doktersassistent of de patiënt zelf kan hiermee bepaalde handelingen uitvoeren en de huisarts kijkt op afstand mee of kijkt later naar de uitslagen. Doel van het project is om de toegang tot huisartsenzorg beschikbaar te houden in regio’s waar er te weinig huisartsen zijn.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Arts en Zorg is een organisatie van geïntegreerde eerstelijns gezondheidscentra waarin de huisarts, fysiotherapeuten, apothekers en psychologische zorgverleners nauw met elkaar samenwerken. De organisatie stond in 2019 ook al mede aan de wieg van Docline. Dit concept koppelt uitgebreide digitale zorgverlening aan een goed uitgeruste, maar kleine praktijkruimte. In september 2020 ging de eerste Docline-praktijk in Utrecht van start.

Digitaal contact met huisarts

De digitale dokterstas is een ander initiatief van Arts & Zorg: een fysieke tas met daarin instrumenten om de patiënt te onderzoeken, waarbij er op afstand (digitaal) contact is met de huisarts. De tas bestaat uit een device met onder andere een onderzoekscamera, otoscoop en een stethoscoop waarbij met het laatste bijvoorbeeld het hart en longen op afstand door een huisarts beoordeeld kan worden.

Toekomstbestendige zorg

“In dit project met Arts & Zorg doen we ervaring op en kijken we of de patiënt en de zorgverlener deze manier van zorg prettig vindt”, vertelt Netteke Ludwig, regiomanager Zorg van Menzis. “Zo ja, dan is de digitale dokterstas een vorm van digitale zorg die we ook bij andere huisartsenpraktijken in het land willen introduceren. Wij juichen het gebruik van digitale zorg toe wanneer het bijdraagt aan het toekomstbestendig maken van de zorg. En voor ons betekent dat: kwalitatief goede zorg die betaalbaar, beschikbaar en toegankelijk is én zorg waarin de patiënt een regierol heeft.”

Digitale zorg biedt geen oplossing voor alle uitdagingen in de zorg, benadrukt Ludwig. “Daarom blijven we kritisch kijken naar de toegevoegde waarde ervan voor zowel de patiënt als de zorgverlener. De digitale dokterstas is een mooi voorbeeld van digitale zorg.”

Het platform Zorgvannu.nl van het ministerie van VWS heeft een video gemaakt over de digitale dokterstas.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen