Digitale oefendokter traint ouderen in gesprekken met zorgverleners

7 december 2018
oefendokter
eHealth
Nieuws
Een gesprek met een huisarts is vaak kort en met name oudere mensen hebben moeite in die korte tijd de juiste vragen te stellen over hun behandeling. Het is dan soms lastig om de juiste beslissingen te nemen over een eventuele behandeling. Met De Oefendokter - The Virtual Training Doctor in het Engels - kunnen ouderen online het gesprek oefenen, waardoor ze beter voorbereid bij de dokter aankomen.

Oefendokter traint gespreksvaardigheden

De Oefendokter is volgens EIT gericht op het trainen van gespreksvaardigheden van ouderen om zo het nemen van gezamenlijke beslissingen (Shared Decision Making) met zorgprofessionals te verbeteren. De Oefendokter is opgezet als een serious game. De patiënt oefent daarin een gesprek met een virtueel personage. Hierdoor leert hij of zij de juiste vragen te stellen, doelen en wensen goed duidelijk te maken en een actieve rol te nemen in het gesprek. Zo verbetert de een-op-een communicatie tussen ouderen en zorgprofessionals en nemen ze makkelijker en beter gezamenlijke beslissingen. "Goede communicatie en samen beslissen zijn van vitaal belang voor welzijn en goede gezondheidszorg,” benadrukt onderzoeksleider Johan Jeuring, hoogleraar Softwaretechnologie voor leren en onderwijs van de Universiteit Utrecht. "Het verhoogt de therapietrouw en vermindert heropname in het ziekenhuis. Tijdens hun opleiding leren zorgprofessionals communiceren met patiënten. Het doel van De Oefendokter is om ook patiënten te trainen in de communicatie met zorgprofessionals."

Voordelen Europese samenwerking

De Oefendokter is binnen EIT Digital's action line Digital Wellbeing ontwikkeld door de Universiteit Utrecht, samen met DialogueTrainer, Vilans, de University of Edinburgh, en de Politehnica University of Bucharest. Die internationale samenwerking heeft volgens Jeuring diverse voordelen. "Door de samenwerking met Europese partners die werken aan natural language processing, hebben we geavanceerde taaltechnologie aan het product kunnen toevoegen. Daarnaast hebben ook Schotse ouderen met De Oefendokter kunnen experimenteren." De Action Line Digital Wellbeing is een van de domeinen waarbinnen EIT Digital investeert in nieuwe innovatieve activiteiten van partners. Het doel is om technologische innovaties op de markt te brengen die helpen bij gezond blijven of bij het leren omgaan met chronische aandoeningen zoals hartfalen, diabetes of COPD.

Innovatie-activiteiten EIT Digital

Innovatie-activiteiten van EIT Digital worden altijd in een consortium van Europese bedrijven ontwikkeld. Elk jaar kunnen partners van EIT Digital voorstellen tot nieuwe innovaties indienen in een van de vijf ‘action lines’: Digital Wellbeing, Infrastructure, Finance, Industry en Digital Cities. EIT Digital is een Europese organisatie voor educatie, innovatie en scaleup-acceleratie. De missie is via technologische innovatie de economische groei en de levenskwaliteit in Europa te verbeteren. Dit gebeurt via het integreren van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap in een pan-Europees ecosysteem waarbij meer dan 180 Europese organisaties zijn betrokken, zoals mkb-ondernemingen, startups, universiteiten en onderzoeksinstituten. EIT Digital is een Knowledge and Innovation Community van de European Institute of Innovation and Technology (EIT).   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!