Search
Close this search box.
Search

Digitale PGB Portaal in heel Nederland beschikbaar

Met de overstap van Menzis en VGZ, medio deze maand, wordt het digitale PGB Portaal nu in alle zorgkantoorregio's ingezet. Via het portaal kunnen budgethouders of hun vertegenwoordigers snel en overzichtelijk afspraken maken met hun zorgverleners. Uiteraard is ook de veiligheid van alle gegevens gewaarborgd. Het portaal helpt ook bij het stroomlijnen van de administratie die bij een pgb komt kijken.

Het regelen van pgb-zaken bracht, en brengt deels nog steeds, veel papier met zich mee. Door het nieuwe digitale PGB Portaal regelt de budgethouder de pgb-administratie voortaan sneller, makkelijker en veiliger. Belangrijk is ook dat door de automatische controles die het systeem uitvoert, de kans op fouten beduidend kleiner is. Tijdens de pilot, in 2018, werd het portaal door zowel zorgverleners als budgethouders al met veel enthousiasme ontvangen. Nu is het dus landelijk beschikbaar.

Meer regie met PGB portaal

Met het digitale PGB Portaal krijgen budgethouders met een pgb vanuit de Wlz ook meer regie over hun zorg. Daarnaast zorgt het portaal voor kortere wachttijden bij het goedkeuren van zorgovereenkomsten en het betalen van zorgverleners.

Het digitale PGB Portaal is zowel toegankelijk voor de budgethouder als de zorgverlener. Voor de budgethouder geeft het portaal een compleet en goed overzicht van het beschikbare budget. Zorgverleners kunnen onder andere de overeenkomsten en declaraties via het portaal inzien.

Doordat zowel de budgethouder als de zorgverlener van het digitale PGB portaal gebruik kunnen maken, verloopt het invullen en insturen van zorgovereenkomsten een stuk eenvoudiger en sneller. Via het portaal kunnen de overeenkomsten namelijk ook digitaal ondertekend worden. Verder verloopt ook het invoeren van wijzigingen en het regelen van declaraties een stuk sneller.

Hoewel het digitale portaal nu dus in alle zorgkantoorregio’s ingezet wordt, is er nog wel een kleine groep budgethouders die er nog geen gebruik van kan maken. Dat komt door een beperking in het systeem die, als alles volgens planning verloopt, dit jaar nog verholpen wordt.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?