Search
Close this search box.
Search

Digitale verzending medicatieoverzichten in Friesland

De meeste meditatievoorschriften van de Friese ziekenhuizen en Revalidatie Friesland worden vanaf begin volgend jaar digitaal verstuurd naar apotheken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle medicatieoverzichten digitaal verstuurd worden. Stichting GERRIT ondersteund de zorgaanbieders met de ingebruikname van de veilige ICT-omgeving waarin recepten via het Landelijk Schakelpunt (LSP) worden verzonden. Het Friese project is onderdeel van het landelijk Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP).

Om de samenwerking formeel te regelen hebben de Friese ziekenhuizen, Revalidatie Friesland, GERRIT, het LSP platform Fryslân, de Friese Apothekersvereniging en de Stichting Apotheekhoudend Huisartsen Friesland een convenant ondertekend. De invoering van het digitaal verzenden van meditatieoverzichten zal binnen de samenwerking gefaseerd uitgerold worden, maar begin 2021 zal dat naar verwachting voor de meeste medicatieoverzichten al ingeregeld zijn.

Exit papieren medicatieoverzichten

Voordat meditatieoverzichten digitaal verzonden kunnen worden moet het een en ander voorbereid worden. Wettelijk gezien moet een recept bijvoorbeeld voorzien zijn van de handtekening van de voorschrijvend arts. Daarom worden recepten doorgaans per fax verstuurd vanuit het ziekenhuis naar de apotheek. Of op papier meegegeven met de patiënt. Een werkwijze met nogal wat nadelen.

De wettelijk verplichte handtekening wordt nu vervangen door een digitale authenticatie van het recept. Daardoor kan het digitaal verzonden medicatieoverzicht als volwaardig behandeld worden. Voor het uitwisselen van het digitale medicatievoorschrift wordt uitgegaan van het gebruik van de geldende informatiestandaard Medicatieproces van het LSP. Doordat het LSP als infrastructuur voor het delen van medicatiegegevens wordt gebruikt, is de uitwisseling betrouwbaar.

Het digitaal versturen van recepten en medicatioverzichten heeft een positieve invloed op de medicatieveiligheid omdat er geen gegevens meer (handmatig) overgetypt moeten worden. Dat verkleint de kans op fouten bij de uitgifte van medicijnen. Stichting GERRIT zorgt ervoor dat verschillende automatiseringssystemen van de zorgaanbieders de gegevens betrouwbaar kunnen uitwisselen en helpt bij ingebruikname.

Patiënt merkt weinig van verandering

“Voor de patiënt is het een verandering die grotendeels achter de schermen plaatsvindt, maar die het de patiënt wel gemakkelijker maakt zijn medicijnen in huis te krijgen. Een papieren medicatievoorschrift is niet meer nodig. Praktisch gesproken gaat de patiënt straks uit het ziekenhuis naar huis. Het medicatievoorschrift is dan al bij de apotheek. De patiënt kan in veel gevallen de medicatie op weg naar huis ophalen bij de poliklinische apotheek in het ziekenhuis of de apotheek of apotheekhoudend huisarts in eigen wijk of dorp”, vertelt Joke Anna Loonstra, projectleider in het MCL en voorzitter medicatiewerkgroep VIPP Fryslân.

Medicatieveiligheid is een belangrijk onderwerp. Zeker nu steeds meer zorg op afstand geleverd wordt. Het digitaal versturen van recepten en medicatieoverzichten is een prima ontwikkeling. Een ander voorbeeld zijn de slimme pillendoosjes en medicijndispensers. Daarmee kunnen artsen en verpleegkundigen op afstand, en geautomatiseerd, een oogje in het zeil houden om er zeker van te zijn dat patiënten de juiste medicatie op de juiste momenten innemen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?