Digitale zelfscan LUMC signaleert stress zorgpersoneel

di 13 oktober 2020 - 08:05
stress-medisch-arts
Apps
Nieuws

Nu de druk op de zorgsector als gevolg van corona opnieuw toeneemt, is het meer dan ooit van belang dat stress niet leidt tot een nog hogere werkbelasting. Reden voor het Leids Universitair medisch Centrum (LUMC) om met een app te komen waarmee zorgprofessionals snel en makkelijk hun stress- en energieniveau kunnen controleren. De Digitale Stress Buddy kan hulp bieden aan zorgmedewerkers in heel Nederland, stelt het LUMC.

Zorgmedewerkers hebben sinds het begin van de coronacrisis in maart bewezen dat ze bijzonder weerbaar zijn. Maar een reeks ingrijpende gebeurtenissen kan ook bij hen leiden tot overbelasting, met stress-gerelateerde klachten als gevolg. De digitale zelfscan met de naam Digitale Stress Buddy moet gebruikers bewust maken van hun stress- en energieniveau, zodat ze tijdig actie kunnen ondernemen.

Digitale zelfscan

Psychiater Nathaly Rius-Ottenheim stond aan de basis van de digitale zelfscan. Zij bood samen met haar collega’s van de LUMC-afdeling Psychiatrie gedurende de eerste COVID-golf psychosociale ondersteuning aan zorgmedewerkers. “Wat ons opviel was dat zij in de acute fase op de automatische piloot doorwerkten”, vertelt Rius-Ottenheim. “Zodra de laatste patiënten het ziekenhuis verlieten, kregen ze meer klachten, zoals piekeren, slecht slapen en soms ook angstgevoelens.”

De gevolgen van stress hielden nog maanden na de eerste golf aan, schetst de psychiater. “We wilden deze hardwerkende medewerkers ondersteunen. Daarom ontwikkelden we de Digitale Stress Buddy. Onze boodschap is: vergeet jezelf niet! Je hebt jezelf nodig om verder te kunnen – voor de patiënt én je omgeving. Alleen dan kun je de beste zorg blijven bieden.”

App signaleert tijdig stress

De app maakt het mogelijk laagdrempelig mogelijke stressproblemen tijdig te signaleren. In één oogopslag krijgen gebruikers inzicht in hun bronnen van stress en energie. Wekelijks vullen ze een vragenlijst in over stress- en energiebronnen. Op basis van de score verschijnt er een batterij die groen, oranje of rood kleurt, inclusief passende tips.

Rius-Ottenheim: “Als je bijvoorbeeld een paar keer rood scoort, krijg je advies over nazorg. Scoor je oranje, dan krijg je tips over dingen die je zelf kunt doen om je balans te verbeteren.” Ook mensen die goed functioneren, hebben volgens de psychiater baat bij de app. “Zij kunnen zien wat ze kunnen blijven doen om goed in hun vel te zitten.”

Coronazorg is marathon, geen sprint

Meer rekening houden met de factoren die invloed hebben op welbevinden zal de komende tijd weer hard nodig zijn, benadrukt Rius-Ottenheim: “Zorg in coronatijd is een marathon, geen sprint. We weten niet hoelang pieken duren.” De app kan na kleine aanpassingen ook in andere situaties worden ingezet, zegt ze, bijvoorbeeld bij stress vanwege een reorganisatie of calamiteit. “We denken na over verdere ontwikkeling van de app op basis van input van gebruikers. We staan open voor ideeën en samenwerkingen.”

De applicatie werd gemaakt door softwareontwikkelaar ORTEC die in april ook de COVID Radar van het LUMC ontwikkelde. De app werd samengesteld met behulp van adviezen van het Ministerie van Defensie en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. De app voldoet aan de AVG-richtlijnen: gebruikersgegevens worden geanonimiseerd opgeslagen. De Digitale Stress Buddy is al verkrijgbaar in de App Store van Apple. Ook is er een webversie en binnenkort is de Digitale Stress Buddy te downloaden via Google Play (Android).

VR om te ontstressen

Tijdens de eerste coronagolf werden ook andere technologieën ingezet om stress als gevolg van te hoge werkdruk tegen te gaan. Onder meer het St. Jansdal en UMCG hebben daarvoor Virtual Reality ingezet. Zorgmedewerkers van de twee ziekenhuizen konden met behulp van een VR-bril even ontsnappen naar een virtuele wereld.