Digitale zorg startup Virta haalt 37 miljoen dollar op

22 maart 2017
Nieuws

De digitale startup Virta heeft 37 miljoen dollar opgehaald bij een financieringsronde. Het geld is afkomstig van Venrock, Allen & Co., Ev Williams Obvious Ventures, Redmile Group en PayPal en is bedoeld voor de internationale expansie van Virta. Virta ontwikkelt web-based coaching en monitoring programma’s voor de behandeling van diabetes type 2.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. In eerste instantie maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.
 
De behandeling van diabetes type 2 gebeurt met hulp van gezond eten, veel bewegen en vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Volgens het Diabetesfonds hebben naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders een vorm van diabetes.

Goeie resultaten

Virta claimt dat een combinatie van kunstmatige intelligentie, mobiele apps en gepersonaliseerde coaching diabetes type 2 kan verhelpen. De oplossing omvat onder meer een dedicated health coach, een app en een persoonlijk voedings- en gezondheidsplan.

Onlangs bleek uit onderzoek door de Indiana University Health in samenwerking met Virta dat binnen 10 weken na het gebruik van het programma 56 procent van de proefpersonen zijn bloeksuikerspiegel naar een acceptabel niveau had teruggebracht. 87 procent van de deelnemers vond het niet meer noodzakelijk om insuline te spuiten of verminderde de frequentie van inname drastisch