Search
Close this search box.
Search

Digitale zwangerschapskaart komt dichterbij

Sinds de lente van 2021 werken VIPP Babyconnect, MedMij en Nictiz aan een digitale versie van de zwangerschapskaart. Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) waar zwangere vrouwen alle informatie over hun zwangerschap kunnen bundelen en teruglezen. Om deze digitale integrale zwangerschapskaart weer een stap dichterbij te brengen zijn eindgebruikers bij het proces betrokken en praktijktoetsen uitgevoerd.

De wens om de zwangerschapskaart niet meer op papier maar digitaal, eenvoudig en laagdrempelig, te kunnen inzien, via een PGO, is vooral ook afkomstig van cliënten zelf. De papieren zwangerschapskaart was altijd afkomstig van één zorgverlener, de verloskundige. Dankzij VIPP Babyconnect is het mogelijk om de gegevens uit meerdere bronnen, zoals verloskundige, gynaecoloog en kraamzorg, te verzamelen en digitaal beschikbaar te maken. Dit is de zogenoemde ‘Integrale Zwangerschapskaart’.

Digitale zwangerschapskaart

Bij de inrichting van deze digitale zwangerschapskaart wordt rekening gehouden met de eisen, wensen en verwachtingen van eindgebruikers. Zij zullen daarnaast ook betrokken worden bij de uiteindelijke functionele tests. Met de inzichten en bevindingen die daaruit naar voren komen wordt de gegevensdienst gevalideerd of verder geperfectioneerd. Maar de input kan ook aanleiding geven tot uitbreiding middels andere mogelijke gegevensdiensten.

Om de wensen van de eindgebruikers te kunnen realiseren wordt samengewerkt met een aantal PGO-leveranciers. Zij hebben de theorie van de uitwisseling in detail beschreven in een paper-PoC. Vervolgens is met deze PGO-leveranciers een praktijktest, proof-of-concept, uitgevoerd. Daarbij is veel kennis opgedaan die nodig is om de gegevensdienst waar nodig verder te beproeven en te corrigeren of te verbeteren.

Beschikbaarheid eerste gegevensset

Binnenkort zal de eerste beperkte, stabiele, gegevensset binnen de PGO’s beschikbaar komen. Hierin zitten (medische) kerngegevens van de zwangere vrouw en haar kind vanuit de verloskunde, gynaecologie en echoscopie. In de volgende versie zullen ook de gegevens van de kinderarts en kraamzorg beschikbaar komen.

“Deze gegevensdienst is complexer dan de gegevensdiensten die we tot nu toe hebben geïmplementeerd. Er zit veel afhankelijkheid tussen resources en het gaat om veel informatie. Een mooie puzzel hoe dit op te halen en op een geschikte wijze te presenteren aan de gebruiker”, zo stellen de deelnemende PGO-leveranciers.

Binnenkort zal de testfase worden afgerond. Na het verwerken en doorvoeren van de laatste verbeteringen komt het laden van zwangerschapsgegevens in de PGO steeds dichterbij.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?