Search
Close this search box.
Search

Draadloze pacemaker geschikt voor alle patiënten

Jaarlijks worden wereldwijd meer dan één miljoen mensen voorzien van een pacemaker. Tot nu toe kwam slechts twintig procent van de patiënten in aanmerking voor een draadloze pacemaker. Een internationaal consortium onder leiding van Amsterdam UMC heeft nu een verbeterde versie ontwikkeld, waardoor een draadloze pacemaker nu geschikt is voor alle patiënten. Tien jaar geleden waren onderzoekers van Amsterdam UMC al betrokken bij de ontwikkeling van de draadloze minipacemaker.

In die tijd was dit een baanbrekende innovatie ten opzichte van de traditionele pacemaker, die bestond uit een onderhuids geplaatst apparaat met een draad naar het hart. Echter, tot nu toe kon een draadloze minipacemaker alleen in één specifieke holte van het hart, de hartkamer, worden geïmplanteerd.

Hierdoor kon slechts twintig procent van de patiënten met een trage hartslag hiervan profiteren. Na jarenlang internationaal klinisch onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC is het echter gelukt om een draadloze minipacemaker te ontwikkelen die ook in een andere hartholte, de boezem, kan worden geplaatst.

Pacemaker

Volgens cardioloog en hoofdonderzoeker Reinoud Knops van Amsterdam UMC is het nu mogelijk om een pacemaker te ontwikkelen die zowel in de boezem als in de hartkamer van het hart werkt. Dit was tot nu toe niet mogelijk vanwege de complexiteit van draadloze communicatie tussen twee minipacemakers. Na jarenlang onderzoek en testen is het team erin geslaagd dit te realiseren. In de toekomst kunnen hartpatiënten die een pacemaker nodig hebben dus profiteren van deze nieuwe behandelingsmogelijkheid.

Het nieuwe systeem bestaat uit twee minipacemakers: één voor de boezem en één voor de hartkamer. Deze pacemakers communiceren met elkaar door middel van elektrische pulsjes. Het systeem is succesvol geïmplanteerd bij 300 patiënten, die gedurende minimaal drie maanden zijn gevolgd. De resultaten van de studie tonen aan dat de behandeling veilig is en dat het systeem goed functioneert.

Zo groot als vitaminepil

Pacemakers worden al lange tijd gebruikt als een essentiële behandeling voor patiënten met een te traag hartritme. Traditionele pacemakers bestaan uit een kastje dat onder de huid wordt geplaatst, meestal onder het sleutelbeen, en een draad die via een ader met het hart is verbonden. Helaas zijn deze draden kwetsbaar en kunnen ze breken, losraken van het hart of geïnfecteerd raken. Dit kan leiden tot de noodzaak van een bijkomende operatie in het ziekenhuis.

Om deze problemen aan te pakken, heeft Amsterdam UMC tien jaar geleden een minipacemaker ontwikkeld zonder kastje of draden. Deze minipacemaker heeft de grootte van een vitaminepil en wordt via de lies geïmplanteerd, waarna hij volledig in het hart wordt geplaatst. Dit innovatieve ontwerp elimineert de behoefte aan draden en vermindert daarmee de risico’s op complicaties.

Ontwikkelingen

Al enkele jaren wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van draadloze pacemakers. Op 21 juni 2016 plaatste het Radboudumc in Nijmegen voor het eerst de kleinste draadloze pacemaker ter wereld bij een patiënt. Volgens het Radboudumc is deze pacemaker maar liefst 90 procent kleiner dan traditionele modellen. In het OLVG Hartcentrum is werd eind 2017 voor het eerst een draadloze pacemaker geplaatst. Het ging toen om een minipacemaker die  90 procent kleiner was dan een traditionele pacemaker en daarmee niet veel groter dan een vitaminepil.

ROS WEB

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?