Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Draagbare biosensoren kunnen ziekten in vroeg stadium detecteren

Het wordt misschien mogelijk om fysiologische veranderingen via biosensoren in wearables te detecteren nog voordat symptomen van een bepaalde ziekte zich aandient. De oplossing in ontwikkeld door wetenschappers met steun van de Amerikaanse gezondeheidsorganisatie National Institutes of Health.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Veranderingen in hartslag, bloeddruk of lichaamstemperatuur kunnen in sommige gevallen wijzen op hart- en vaatziekten of infecties. Hoewel meerdere check-up per jaar mogelijke aandoeningen kunnen voorkomen, zou frequentere monitoring ervoor kunnen zorgen dat ziektes zich in tussenliggende periodes niet ongemerkt kunnen ontwikkelen. Aangezien parameters per dag en per individu flink kunnen verschillen, bieden reguliere check-ups niet altijd een accuruut beeld, stellen de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers stellen metingen via biosensoren op wearables, zoals de Apple Watch of een FitBit parameters non-stop te kunnen monitoren. Hoewel een toenemend aantal consumenten over een wearable beschikt, is nog onduidelijk wat precies met de data kan worden gerealiseerd.
 
In het onderzoek werd een persoon twee jaar lang dagelijkse gemonitord. Binnen die twee jaar had de man vier periodes waarin zijn lichaamstemperatuur en huid bovengemiddeld warm bleken. Gedurende drie van die vier perioden ervaarde de patient congestie. Op basis van de medische data kon de diagnose van Lyme al in vroeg stadium worden gedetecteerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen