Draagbare ECG-chip voor thuismonitoring ongeboren baby

ma 20 mei 2019 - 08:00
Zwangerschap-2
Technologie
Nieuws

De Belgische innovatiehub imec heeft de afgelopen week tijdens het FutureSummits 2019 in Antwerpen een samen met Bloomlife ontwikkelde ECG-chip voor thuismonitoring van ongeboren baby getoond. De beatle-IC is volgens de ontwikkelaars een prototype van 's werelds eerste draagbare 5-kanaals elektrocardiogram (ECG)-chip. Imec is actief op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. Bloomlife is een spin-off van imec Nederland.

De ECG-chip kan de hartslag en beweeglijkheid van een foetus continu en nauwkeurig monitoren, zo stelden imec en Bloomlife bij de introductie. Met de chip, die twee belangrijke welzijnsindicatoren van de ongeboren baby meet, verwachten imec en Bloomlife de basis te leggen voor een thuismonitoringsysteem dat het foetale ECG nauwkeurig kan opmeten vanaf week 20 in de zwangerschap. Op die manier moet voor aanstaande ouders veel onzekerheid weggenomen worden over het welzijn van hun kind. Dergelijke periodes zijn nu vrij normaal, vooral tussen doktersbezoeken in.

Wegnemen onzekerheid

Thuismonitoring kan een deel van die onzekerheid wegnemen en waardevolle inzichten en gegevens opleveren, maar veel van de huidige oplossingen beperken zich tot monitoring van de gezondheidsparameters van de moeder, of het monitoren van weeën. Daarnaast zijn ze vooral geschikt voor momentopnames. Er zijn wel geschikte chips, maar die verbruiken te veel energie om geïntegreerd te kunnen worden in draagbare oplossingen. Dat maakt realtime, continue informatie over het welzijn van de ongeboren baby nog onmogelijk.

Hier moet de Beatle-IC van imec en Bloomlife dus een antwoord op bieden. De draagbare 5-kanaals ECG-chip kan worden geïntegreerd in een kleine wearable en is gekoppeld aan een app waarmee zwangere vrouwen het welzijn van hun baby eenvoudig via thuismonitoring in de gaten kunnen houden.

Bloomlife sensor
De draagbare thuismonitoring-oplossing van Bloomlife

Klinische studie thuismonitoring

Volgens Eric Dy, co-founder en CEO van Bloomlife is een klinische studie de volgende stap, zodat de meetresultaten van de chip verder gevalideerd kunnen worden. "Op termijn zijn we niet alleen van plan een consumentenproduct te lanceren, maar ook een tool die door medisch gekwalificeerd personeel kan worden gebruikt. We zijn heel enthousiast over de resultaten die we tot nu toe hebben geboekt vanuit onze persoonlijke missie: het ontwikkelen en aanbieden van broodnodige innovatieve oplossingen die de grootste uitdagingen in de prenatale zorg – waaronder vroeggeboorte – aanpakken.”

Nick Van Helleputte, R&D manager connected health bij imec, voegt hier aan toe dat de samenwerking met een concreet voorbeeld is van het benutten van de expertise van imec op het gebied van nano-elektronica en digitale technologieën bij de ontwikkeling van kleinere, nauwkeurigere en energie-efficiëntere componenten die hun weg vinden in hele diverse toepassingen. “Zeker bij het ontwikkelen van slimme gezondheidsoplossingen kan imecs onderzoek naar draagbare technologie en kunstmatige intelligentie partnerbedrijven een aanzienlijke voorsprong geven.

Draagbare gezondheidstechnologie

De samenwerking met Bloomlife valt binnen de ambitie van imec om draagbare gezondheidstechnologie binnen het bereik van iedereen te brengen en mensen te helpen gezondheidsparameters gedurende langere perioden bij te houden, benadrukt Van Hellepute. "Zodat gezondheidsrisico’s en oorzaken van ziekte makkelijker geïdentificeerd kunnen worden.”

De ontwikkeling van de Beatle-IC werd financieel ondersteund door VLAIO, een Vlaams agentschap dat zich onder meer richt op innovaties van mkb-bedrijven.