Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
15 november 2017
Artikel delen

DT Healthcare: koppeling pathologiedeel in EPD Zorg op Zuid was ‘uitdaging’

DT Healthcare heeft het pathologiedeel ingevuld bij de implementatie van het EPD-systeem HiX van Chipsoft bij de vier ziekenhuizen die samenwerken in de Coöperatie Zorg op Zuid. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum rolden onlangs gezamenlijk het nieuwe EPD uit, samen met ruim 400 eigen medewerkers, specialisten van Chipsoft, DT Healthcare en overige toeleveranciers.

Eli van Rooijen, senior consultant van DT Healthcare, noemt de integratie van het pathologiedeel uitdagend: “Omdat het voor Chipsoft in Nederland de eerste zogenaamde Multibedrijven Inrichting was en veel verschillende stakeholders hun specifieke wensen hadden, hadden wij een mooie, complexe en uitdagende klus. In eerste instantie gingen we uit van één koppeling naar HIX, maar gaandeweg het traject bleek het toch slimmer en veiliger om vier individuele koppelingen te maken.”

Voor het pathologieproces betekende dat vier orderkoppelingen, vier uitslagenkoppelingen, vier factureringskoppelingen en vier patiëntenkoppelingen. Ook moesten van een aantal ziekenhuizen alle pathologie uitslagen, soms vanaf het jaar 2000, ingeladen en geconverteerd worden in het nieuwe HIX. “Tel daarbij nog een omnummeringsactie van patiëntennummers, nieuwe artscodes, een andere inrichting van het factureringsproces en de omnummering in de landelijke PALGA databanken van stichting PALGA. Dan mag je serieus spreken van een complexe klus.”

DT Healthcare

DT Healthcare is onderdeel van operator Deutsche Telekom groep. Op laboratoriumgebied is DT Healthcare verantwoordelijk voor de ontwikkeling, implementatie, training, opleiding en het beheer van het Uniforme Decentrale PALGA Systeem (U-DPS). Naast de PALGA landelijke databank beheert DT Healthcare diverse medische databanken en medische registraties. DT Healthcare levert onder meer Lifecare, een laboratorium management informatiesysteem dat ondersteuning biedt voor alle disciplines binnen de klinische pathologie.

Samen over op zelfde EPD

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum hebben vrijdag 6 oktober tegelijk een nieuw EPD in gebruik genomen. De gegevens van bijna drie miljoen patiënten zijn nu geregistreerd in één EPD-systeem. In Nederland zou het de eerste keer zijn dat vier zelfstandige ziekenhuizen zijn overgestapt naar één elektronisch patiëntendossier (EPD). De instellingen, onderdeel van de Zuid-Hollandse Coöperatie Zorg op Zuid, werken daarnaast met één database en één beheerorganisatie.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen