Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Duppen gepromoot tijdens e-healthweek

Donderdag 30 januari was de dupp-dag van de e-healthweek 2020. Onder meer op vijf NS stations, waaronder Utrecht CS, werd campagne gevoerd om duppen te promoten. Daarbij werden onder meer dupp-sokken uitgedeeld. De e-healthweek loopt van maandag 27 januari tot en met zondag 2 februari. “De meeste mensen zijn nog niet bekend met het woord duppen”, aldus een campagnemedewerkster in Utrecht. ‘Maar het concept erachter begrijpen ze wel en daar zijn ze ook zeer voor te vinden.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Duppen staat voor ‘digitaal uitwisselen tussen patiënt (of persoon) en professional’. Het woord werd in 2018 voor het eerst gebruikt als begrip en omschrijft het opvragen van medische gegevens door patiënten via bijvoorbeeld een patiëntportaal van een ziekenhuis. Ruim vier vijfde van de Nederlandse ziekenhuizen (60 van de 73) biedt inmiddels deze mogelijkheid. In het tweede kwartaal van 2019 zouden al één miljoen patiënten minimaal één keer geduppt hebben.

EPD’s ontsluiten

Vanaf juli 2020 heeft elke Nederlander het recht om digitaal zijn of haar medische gegevens bij elke zorgaanbieder op te vragen. In dit kader zal in 2020 een nieuwe VIPP-subsidieregeling ingevoerd worden, om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen zo snel mogelijk hun EPD’s ontsluiten voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Het gaat daarbij om PGO’s en informatiesystemen die werken volgens de standaarden uit het MedMij-afsprakenstelsel.

Minister Bruins stelde tijdens de ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek dat hij nog dit jaar de wet digitale gegevensuitwisseling door het parlement hoopt te krijgen. Deze wet verplicht elke zorgaanbieder tot op algemene standaarden gebaseerde uitwisseling van medische gegevens, zowel met patiënten als met andere zorgaanbieders.

De afgelopen dagen werden veel activiteiten in het kader van de e-healthweek 2020 georganiseerd. Ook nog de komende dagen organiseert een groot aantal zorgaanbieders activiteiten om de tonen wat er op het gebied van digitale en e-health toepassingen al mogelijk is. In totaal zou het om ruim 200 activiteiten gaan. Klik hier voor een kleine dwarsdoorsnede van activiteiten.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen