Duppen gepromoot tijdens e-healthweek

Donderdag 30 januari was de dupp-dag van de e-healthweek 2020. Onder meer op vijf NS stations, waaronder Utrecht CS, werd campagne gevoerd om duppen te promoten. Daarbij werden onder meer dupp-sokken uitgedeeld. De e-healthweek loopt van maandag 27 januari tot en met zondag 2 februari. "De meeste mensen zijn nog niet bekend met het woord duppen", aldus een campagnemedewerkster in Utrecht. 'Maar het concept erachter begrijpen ze wel en daar zijn ze ook zeer voor te vinden."

Duppen staat voor ‘digitaal uitwisselen tussen patiënt (of persoon) en professional’. Het woord werd in 2018 voor het eerst gebruikt als begrip en omschrijft het opvragen van medische gegevens door patiënten via bijvoorbeeld een patiëntportaal van een ziekenhuis. Ruim vier vijfde van de Nederlandse ziekenhuizen (60 van de 73) biedt inmiddels deze mogelijkheid. In het tweede kwartaal van 2019 zouden al één miljoen patiënten minimaal één keer geduppt hebben.

EPD’s ontsluiten

Vanaf juli 2020 heeft elke Nederlander het recht om digitaal zijn of haar medische gegevens bij elke zorgaanbieder op te vragen. In dit kader zal in 2020 een nieuwe VIPP-subsidieregeling ingevoerd worden, om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen zo snel mogelijk hun EPD’s ontsluiten voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Het gaat daarbij om PGO’s en informatiesystemen die werken volgens de standaarden uit het MedMij-afsprakenstelsel.

Minister Bruins stelde tijdens de ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek dat hij nog dit jaar de wet digitale gegevensuitwisseling door het parlement hoopt te krijgen. Deze wet verplicht elke zorgaanbieder tot op algemene standaarden gebaseerde uitwisseling van medische gegevens, zowel met patiënten als met andere zorgaanbieders.

De afgelopen dagen werden veel activiteiten in het kader van de e-healthweek 2020 georganiseerd. Ook nog de komende dagen organiseert een groot aantal zorgaanbieders activiteiten om de tonen wat er op het gebied van digitale en e-health toepassingen al mogelijk is. In totaal zou het om ruim 200 activiteiten gaan. Klik hier voor een kleine dwarsdoorsnede van activiteiten.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?