Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 januari 2016
Artikel delen

Dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain heeft exoskelet bij elkaar gespaard

Ruben de Sain kan komend jaar kan blijven lopen dankzij een exoskelet maar moest het na een proefperiode onlangs weer inleveren bij Sint Maartenskliniek. Door door een succesvolle crowdfundingsactie kan hij nu zijn eigen exoskelet aanschaffen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Op 7 december j.l. publiceerde wij reeds het bericht dat Ruben de Sain als eerste rolstoelpatiënt met een dwarslaesie in Nederland met behulp van een bijzonder robotpak in staat is om weer te lopen. Dit zogeheten exoskelet wordt over de kleren gedragen en met behulp van elektronica reageert het pak op impulsen van de rompspieren. Naast dat het dragen van het pak ten goede komt aan de lichamelijke- en geestelijke gezondheid, is de drager ook minder afhankelijk van zijn naasten.

Exoskelet voor de kerst

Ruben wist dat hij het pak tien weken van het Sint Maartenskliniek in Nijmegen mocht lenen. Aangezien hij logischerwijze ook hierna wilde kunnen blijven lopen startte hij een crowdfundingsactie. "Ik heb nog geprobeerd of het bedrijf van het  exoskelet mij het pak voor kerst wilde geven, maar daar dachten ze niet aan", vertelde Ruben bij Radio Gelderland.

Een exoskelet kost tussen de 80.000 en 100.000 euro. Inmiddels hebben ruim 4300 mensen via de crowdfundingsactie geld gedoneerd waardoor het benodigde bedrag is gehaald.

Bron: NOS

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen