Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘E-Exercise bewezen effectief bij behandeling van artrose’

Onderzoek van Prof. Dr. Cindy Veenhof en dr. Corelien Kloek toont een positief effect van e-health fysiotherapie bij patiënten met heup- en knieartrose aan de heup. Door de blended online-offline aanpak worden patiënten fitter, sterker en zijn beter in staat om te gaan met hun artrose. Het programma is volgens de onderzoekers bovendien gemakkelijk in te passen en in het dagelijks leven van de patiënt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Artrose is de meest voorkomende chronische gewrichtsaandoening die zich kenmerkt door pijn en stijfheid in de gewrichten. Als gevolg van deze klachten zijn mensen met artrose geneigd minder te bewegen. Dat zorgt ervoor dat de spierkracht en conditie snel verslechtert.

Het onderzoek stelde zich ten doel om middels blended care, een combinatie van online en offline zorg de huidige fysiotherapeutische zorg voor patiënten met heup- en knieartrose te verbeteren en efficiënter te maken.

De motiverende kenmerken van het programma zoals het krijgen van herinneringsberichten en feedback stimuleert patiënten om er zelf thuis mee aan de slag te gaan en te blijven. Daarnaast bleek dat door het e-Exercise programma het aantal fysieke behandelingen aanzienlijk kan worden gereduceerd zonder dat deze kostenbesparing ten koste ging van de behandelkwaliteit. 

Eigen oefenprogramma via app

Deze positieve onderzoeksresultaten, positieve reacties van patiënten en het feit dat artrose in 2018 in de basisverzekering valt, hebben ertoe geleid dat patiënten met artrose een blended therapie optie krijgen aangeboden. Na de intake wordt de diagnose vastgesteld en geïnventariseerd of de patiënt geschikt is voor deze behandelvorm. De blended therapie houdt in een combinatie van behandelingen in de fysiotherapiepraktijk en een online programma.

Via de MijnZorgApp krijgen patiënten toegang tot hun eigen oefenprogramma, informatie films, voortgang en ontvangen ze op basis hiervan persoonlijke feedback van hun fysio. Het blended programma is geschikt voor zowel patiënten met beginnende klachten als patiënten met vergevorderde artrose klachten

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen