Search
Close this search box.
Search

‘E-Exercise bewezen effectief bij behandeling van artrose’

Onderzoek van Prof. Dr. Cindy Veenhof en dr. Corelien Kloek toont een positief effect van e-health fysiotherapie bij patiënten met heup- en knieartrose aan de heup. Door de blended online-offline aanpak worden patiënten fitter, sterker en zijn beter in staat om te gaan met hun artrose. Het programma is volgens de onderzoekers bovendien gemakkelijk in te passen en in het dagelijks leven van de patiënt.

Artrose is de meest voorkomende chronische gewrichtsaandoening die zich kenmerkt door pijn en stijfheid in de gewrichten. Als gevolg van deze klachten zijn mensen met artrose geneigd minder te bewegen. Dat zorgt ervoor dat de spierkracht en conditie snel verslechtert.

Het onderzoek stelde zich ten doel om middels blended care, een combinatie van online en offline zorg de huidige fysiotherapeutische zorg voor patiënten met heup- en knieartrose te verbeteren en efficiënter te maken.

De motiverende kenmerken van het programma zoals het krijgen van herinneringsberichten en feedback stimuleert patiënten om er zelf thuis mee aan de slag te gaan en te blijven. Daarnaast bleek dat door het e-Exercise programma het aantal fysieke behandelingen aanzienlijk kan worden gereduceerd zonder dat deze kostenbesparing ten koste ging van de behandelkwaliteit. 

Eigen oefenprogramma via app

Deze positieve onderzoeksresultaten, positieve reacties van patiënten en het feit dat artrose in 2018 in de basisverzekering valt, hebben ertoe geleid dat patiënten met artrose een blended therapie optie krijgen aangeboden. Na de intake wordt de diagnose vastgesteld en geïnventariseerd of de patiënt geschikt is voor deze behandelvorm. De blended therapie houdt in een combinatie van behandelingen in de fysiotherapiepraktijk en een online programma.

Via de MijnZorgApp krijgen patiënten toegang tot hun eigen oefenprogramma, informatie films, voortgang en ontvangen ze op basis hiervan persoonlijke feedback van hun fysio. Het blended programma is geschikt voor zowel patiënten met beginnende klachten als patiënten met vergevorderde artrose klachten

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?