Search
Close this search box.
Search

‘E-health steeds vaker onderdeel van zorgproces’

De e-healthweek 2019 toont dat digitale innovaties steeds vaker onderdeel uitmaken van het zorgproces. Er waren tijdens de week – van 21-26 januari- ook veel voorbeelden van hoe opschaling gefinancierd en op andere manieren ondersteund kan worden. Verder wordt er steeds meer verbinding gelegd tussen zorgorganisaties en partijen uit andere sectoren. Dat stelt minister Hugo de Jonge van VWS in een brief over de derde e-healthweek aan de Tweede Kamer.

De bewindsman schetst onder meer wat de belangrijkste redenen waren voor de derde e-healthweek: opschaling (breder gebruik van goede toepassingen in Nederland) en digitale vaardigheden (welke kennis en vaardigheden zijn nodig om technologie daadwerkelijk toe te passen). De week werd georganiseerd door ECP samen met een aantal hoofdpartners (ministerie van EZK, ZonMw, Zorgverzekeraars Nederland, ICT&health, Health Holland en ministerie van VWS).

Implementatie in zorgproces

‘Met meer dan 270 evenementen verspreid over Nederland is duidelijk geworden dat e-health op veel plekken daadwerkelijk in het zorgproces geïmplementeerd is’, zo schrijft De Jonge. ‘De pilotfase van e-healthtoepassingen is in veel zorgorganisaties voorbij en digitale zorg wordt steeds meer gezien als dé zorg van nu. Dit wordt versterkt door de ondersteuning die e-health kan bieden aan zorgprofessionals in verband met de krapte op de arbeidsmarkt.”

Gedurende de e-healthweek is bij diverse workshops aan elkaar laten zien hoe e-health wordt geïmplementeerd en wat helpend is bij de opschaling ervan. Financiers zoals banken en zorgverzekeraars gaven ook tips en tricks hoe de nieuwe zorg gefinancierd kan worden. Daarnaast valt volgens De Jonge op dat steeds meer verbinding wordt gelegd tussen zorgorganisaties, het bedrijfsleven en het onderwijs. ‘Zelfs partijen van buiten de zorg (o.a. Heijmans, PostNL, Fujifilm) helpen de zorg te innoveren met behulp van hun ervaring.’

Zorg van Nu

Tijdens de e-healthweek bezochten de bewindslieden en de Secretaris-Generaal van VWS een aantal evenementen. Het team Zorg van Nu van het ministerie van VWS was aanwezig bij 13 evenementen bezocht. Er werden deze week meer dan 4.000 gesprekken gevoerd met mensen die de e-healthweek bezochten. Zo was het team aanwezig bij de openingsmanifestatie in het Louwman museum, bij verschillende ziekenhuizen, bij de Techparade in Dokkum, de Science tower in Rotterdam en tijdens de Zorg van Nu interne dag bij VWS.

Ook organiseerde Zorg van Nu samen met de ouderenbond KBO-PCOB een Tea health bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst werden tabletcoaches en ouderenadviseurs van de bond ondersteund bij het leren van digitale vaardigheden en uitgerust met meer kennis van e-health toepassingen voor
ouderen. Zij gaan deze kennis gebruiken in hun trainingen en coachingssessies.

Tijdens zijn openingsspeech op de ICT&health Openingsmanifestatie benadrukte minister Bruins (Medische Zorg & Sport) al het belang van aanpak van de fragmentatie in het gebruik van e-health, ook wanneer het gaat om succesvolle toepassingen op gebieden zoals telemonitoring van chronische aandoeningen. Verder ging Bruins in op de noodzaak van een goede basis voor e-health toepassingen in veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. Om de al gezette vrijwillige stappen te ondersteunen, wordt uiterlijk in april een wettelijk kader geïntroduceerd.

Evaluatie e-healthweek

Samen met het ECP en de aangesloten hoofdpartners gaat minister De Jonge de e-healthweek evalueren. ‘De week laat zien dat iedereen bezig is het verder verspreiden van goede procesinnovaties en digitale innovaties. Deze beweging wordt de komende periode verder gestimuleerd. Hiervoor zijn tijdens de kabinetsperiode aanvullende middelen beschikbaar.” Over de invulling daarvan en de voortgang van innovatie en e-health wordt de Tweede Kamer binnenkort geïnformeerd in de voortgangsrapportage.

Goede voorbeeld

Secretaris-Generaal Erik Gerritsen stelt in een terugblik op de ICT&health Openingsmanifestatie en de e-healthweek in het eerstkomende nummer van ICT&health: “VWS wil het goede voorbeeld blijven geven. Wij blijven die partner en blijven werken aan dat florerende Nederlandse ecosysteem. Los het samen op! Of schaal het op, desnoods tot aan VWS toe, dan helpen wij mee met de oplossing. Dit alles in het besef dat zorg altijd mensenwerk zal blijven, maar dat digitale technologie er een belangrijke bijdrage aan kan leveren dat zorg menselijker en warmer wordt én menselijk blijft. Ook voor zorgverleners die zonder technologie echt in een overbelaste situatie raken”.

Bezoekers aan activiteiten tijdens de e-healthweek 2019 hebben de activiteiten die zij bijwoonden met gemiddeld een 7,8 beoordeeld. Dat bleek uit een eerste evaluatie begin februari. Het oordeel geldt zowel voor consumenten als zorgprofessionals, aldus kennisinstituten Nictiz en Nivel. De cijfers zijn vergelijkbaar met de e-healthweek in 2018, toen activiteiten gemiddeld een 7,9 als rapportcijfer kregen. In 2017 was dat een 7,6.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?