E-health-technologie als wearable helpt bij afvallen en slapen

19 september 2016
Nieuws

Steeds vaker wordt ehealth technologie via crowd funding projecten gefinancierd. Zelfs grote concerns zoals Samsung werken tegenwoordig met dergelijke vormen van financiering. Zo kwam Samsung recent via Kickstarter met een slimme broekriem die een aantal lichaamsfuncties monitort. Via Kickstarter is er nu ook een crowd funding actie begonnen voor de iBand+, een wearable die een aantal slaapfuncties monitort.

Samsung gebruikt Kickstarter om een kledinggerelateerde wearable te financieren waarmee lichaamsfuncties worden geregistreerd. De slimme broekriem onder de naam WELT is ontwikkeld door Samsungs C-Lab. Er worden zaken gemeten zoals hoeveel stappen er worden gezet, hoe lang iemand in een stoel zit of wat iemands tailleomvang is.

De gegevens worden bijgehouden via een app op de smartphone. Er wordt ook advies gegeven over beter omgaan met het gewicht en beter bewegen. Vanaf 2017 wordt de WELT algemeen te koop aangeboden. Tot begin oktober kunnen belangstellenden tegen een lager bedrag een WELT bestellen via Kickstarter.

Beter slapen, beter wakker worden

Een ander health-gerelateerd crowd funcing project via Kickstarter is die van de iBand+. Het gaat om een wearable die om het hoofd gedragen wordt en die onder meer de slaapcycli bijhoudt, de bewegingen gedurende het slapen, de hartslag en de temperatuur. Mensen kunnen onder meer naar muziek luisteren die hen helpt om in slaap te komen. Verder krijgen gebruikers via een app advies over hoe beter te slapen, op basis van eerdere slaapsessies. Dat advies strekt zich ook uit tot wat het beste tijdstip is om wakker te worden, zodat iemand niet moe of verward wakker wordt.

Lucide dromen

De iBand+, die niets te maken heeft met Apple, maakt het volgens Android Authority ook mogelijk om lucide te dromen, ofwel om in een droom te beseffen dat je aan het dromen bent. Op deze manier kan iemand controle uitoefenen op het verloop van de droom. Dit kan behulpzaam zijn wanneer iemand slecht slaapt als gevolg van nachtmerries.

Lucide dromen bevorderen is ook mogelijk zonder het gebruik van technologie, maar in het geval van de iBand+ is het niet nodig om deze technieken te oefenen. De wearable herkent de REM-slaap, wanneer iemand droomt, en gaat dan licht- en audiopatronen afgeven die de droom moeten binnendringen. Het doel is dat de gebruiker deze patronen herkent en zo beseft dat hij of zij droomt.

Lees meer over de iBand+ op Kickstarter.