Search
Close this search box.
Search

EC eindigt consultatie transformatie gezondheid en zorg digitale markt

De Europese Commissie heeft een openbare consultatie afgerond over de transformatie van gezondheid en zorg in de Digital Single Market – de gewenste gezamenlijke digitale EU-markt. De consultatie werd afgelopen juli opgestart en had tot doel van stakeholders input te vragen over hoe zij de rol van digitale ontwikkelingen op het gebied van een beter gezondheidszorg zien.

Tijdens de consultatie, die op 12 oktober eindigde, kon iedereen die dat wilde een visie geven op deze ontwikkeling. Het ging daarbij om burgers, patiëntenorganisaties, professionals uit de gezondheidszorg, publieke autoriteiten, onderzoekers, het bedrijfsleven, investeerders en gebruikers van digitale gezondheidstoepassingen. Alle reacties worden gebruikt om nieuw beleid te ontwikkelen dat volgens de EC uiterlijk eind 2017 uitgerold moet worden.

De consultatie heeft reacties geïnventariseerd op diverse gebieden:

  • Grensoverschrijdende toegang tot en beheer van persoonlijke gezondheidsdata.
  • Gezamenlijke Europese exploitatie van hulpbronnen (digitale infrastructuur, datacapaciteit) om onderzoek te versnellen en preventie en behandeling te verbeteren, evenals de ontwikkeling van personalised medicine.
  • Maatregelen voor een brede adoptie van digitale innovatie, ondersteuning van feedback van burgers en interactie tussen patiënten en aanbieders van gezondheidszorg.

Doel van de consultatie

In de Digital Single Market Mid-term review wordt voorgesteld dat er beleid wordt uitgerold die de behoeften en breedte van benodigde maatregelen voor digitale gezondheid en zorg, in lijn met regelgeving op het gebied van bescherming van persoonlijke gegevens, patiënte rechten en elektronische identificatie, met een focus op:

  • Heilige toegang van burgers tot hun EPD’s en de mogelijkheid om deze informatie grensoverschrijdend te delen.
  • Ondersteunen van data-infrastructuur om onderzoek te stimuleren, ziektes te voorkomen en gepersonaliseerde gezondheidszorg aan te bieden op sleutelgebieden.
  • Faciliteren van terugkoppeling en interactie tussen patiënten en aanbieders van gezondheidszorg en het mogelijk maken voor mensen om de regie over hun eigen gezondheidszorg te krijgen.

EU-actie voor digitale gezondheid

Afgelopen juli werden er tijdens een informele bijeenkomst van EU-ministers voor gezondheid in Tallinn al enkele maatregelen voorgesteld waarbij digitalisering zorg en gezondheid moet ondersteunen.

De belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst was dat men de noodzaak benadrukt tot verdere samenwerking tussen lidstaten. Actie op EU-niveau is nodig om de grootste belemmeringen weg te nemen op het gebied van datagedreven innovatie in gezondheid, zoals betere afstemming van regulering en het bouwen van gezamenlijke data-platforms.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zorgaanbieders
Zorgkantoor.nl heeft nu ook informatie over zorgaanbieders
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Volg jij ons al?