Search
Close this search box.
Search

EC roept op tot internationale samenwerking voor ‘aging population’

Steeds meer ouderen koesteren de wens om langer zelfstandig redzaam te blijven in hun eigen omgeving, maar lang niet altijd zijn zij zich bewust van de risico’s die dit voornemen met zich meebrengt. Tot de negatieve gevolgen hiervan behoren onder meer sociale uitsluiting, een slechte gezondheid en zelfs cognitieve stoornissen. Om deze problemen op mondiaal niveau aan te pakken, roept de Europese Commissie op tot intensieve internationale samenwerking.

In een oproep vraagt de Europese Commissie (EC) om meer en intensievere internationale samenwerkingsverbanden om ontwikkeling en innovatie te versnellen die het probleem van een verouderende populatie aan te pakken. De EC mikt met name op samenwerking met de VS, Canada, Japan, Zuid-Korea en China. Dit gebeurt in lijn met de Europese strategie inzake internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie.

De call to action moet leiden tot een roadmap voor internationale samenwerking die de ontwikkeling van digitale diensten ter ondersteuning van het wereldwijde verouderingsprobleem moet stimuleren. De EC vraagt om een heldere onderbouwing van de aangedragen oplossingen die tevens de toegevoegde waarde van Europa moeten vertegenwoordigen. Volgens de EC zou een budget van 2 miljoen euro toereikend moeten zijn voor voorstellen die tegemoetkomen aan de eisen en doelstellingen van het project. De deadline voor inzendingen ligt op 24 april 2018.

Langer leven dan ooit tevoren

De term ‘verouderende wereldbevolking’ verwijst naar het toenemend aantal senioren, meestal ouder dan 60 jaar, in de bevolkingsopbouw. De Verenigde Naties (VN) schat dat tussen 2000 en 2050 het percentage ouderen (>60 jaar) binnen het totaal van de wereldbevolking verdubbelt van 11 procent naar 22 procent. Volgens de organisatie betekent dat door een verbetering van de volksgezondheid, voeding en geneeskunde mensen langer leven dan ooit tevoren. Vrijwel elke regio ter wereld zal hiermee te maken krijgen, in het bijzonder de ontwikkelde gebieden zoals Europa en Japan.

Deze ontwikkeling zal een flinke druk leggen op zorgsystemen wereldwijd doordat langer een beroep zal worden gedaan op eerstelijns en tweedelijnszorg. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat ouderen die een gezonde levensstijl aanhouden en preventieve voorzieningen treffen – zoals vaccinaties – eerder gezond blijven, zelfstandiger leven en minder zorgkosten maken. Desondanks zijn met name de Europese zorgsystemen gericht op diagnose en behandeling waarbij de Europese overheden gemiddeld slechts 2,8 procent aan preventie besteden.

Lage aanwas

Tegelijk met een verouderende bevolking daalt het aantal geboortes in Europa. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO scoren veel EU-landen lager dan de gewenste geboorteratio van 2,1 kind per vrouw om de Europese populatie op peil te houden. In werkelijkheid heeft de Europese vrouw gemiddeld 1,6 kind. Parallel hieraan neemt stijgt het percentage van het aantal meldingen van onvruchtbaarheidsproblematiek, van jaarlijks 8 procent naar 9 procent.  

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?