Search
Close this search box.
Search

EC stopt 16 mln in door UT geleid Europees robotica-project

De Europese Commissie investeert 16 miljoen euro in DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics), een Europees project gericht op het versnellen van innovatie en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg. Het project bestaat uit een consortium, geleid door de Universiteit Twente (UT) als coördinator, van 17 partners in 10 Europese landen.

Het robotica-project heeft als doel een onafhankelijke organisatie te creëren die verbindingen legt tussen kennisinstituten, commerciële bedrijven, investeerders en overige stakeholders. DIH-HERO stimuleert volgens de UT samenwerking tussen deze partijen zodat ze hun producten en diensten sneller naar de zorgsector te kunnen brengen.

De Europese Commissie wil bovengenoemde innovatiecyclus verbeteren en de ontwikkeling van robotische producten en diensten versnellen door de relevante stakeholders met elkaar te verbinden. De 17 partners in het consortium vertegenwoordigen een netwerk van innovatiehubs met specialisten in gezondheidszorg, kennisinstituten, investeerders en bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg.

De EC is op veel gebieden actief als het gaat om stimuleren van digitalisering, standaarden en regulering om de gezondheidszorg in de EU betaalbaar en beschikbaar te houden en waar mogelijk te verbeteren.eerder dit jaar lichtte Europees Commissaris in ICT&health de EC-visie op digitalisering van de zorg toe.

Helft subsidie naar bedrijfsleven

Door krachten te bundelen wil DIH-HERO de komende vier jaar een organisatie opbouwen die ervoor zorgt dat innovatieve producten en diensten beschikbaar komen voor patiënten en zorgprofessionals. Dat doel wil het consortium bereiken door kennis te delen, de juiste stakeholders met elkaar te verbinden en gerichte investeringen te stimuleren binnen het volledige ecosysteem van de gezondheidszorg. Van de subsidie wordt ruim 8 miljoen euro verdeeld onder commerciële bedrijven voor het ondersteunen van hun activiteiten in de ontwikkeling en implementatie van digitale technologieën

Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica bij Universiteit Twente en coördinator van het Europese project, licht het project toe: “De weg naar het integreren van medische innovaties in de klinische praktijk is moeilijk en vergt zowel tijd als substantiële investeringen. De weg naar de patiënt kan daardoor lang zijn en meerdere stappen omvatten, zoals klinische tests, het ontwikkelen van efficiënte productiemethoden, het opzetten van een commerciële organisatie, het bereiken van investeerders en het regelen van distributie. Daarnaast zijn meerdere partijen bezig met diverse innovaties in robotica. Binnen DIH-HERO kunnen wij het overzicht houden en ervoor zorgen dat deze elkaar waar mogelijk aanvullen en versterken.”

Geloof in belang robotica

De Universiteit Twente kreeg tijdens de lobby voor het project ook belangrijke hulp in de vorm van steunbrieven van de topsector Life Sciences & Health (LSH) van het ministerie van Economische Zaken en de provincie Overijssel.

Eddy van Hijum, gedeputeerde voor de portefeuille Economie van de Provincie Overijssel, vertelt hierover: “DIH-HERO is een project waar de provincie Overijssel zich om meerdere redenen graag aan verbindt. Wij geloven in het belang van robotica voor de gezondheidszorg en zien het project als een prachtige manier om de innovatie op dit gebied aan te jagen. Wij verwachten veel van de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemers. Samen kunnen we initiatieven ontplooien om ervoor te zorgen dat patiënten sneller profijt hebben van alle voordelen die de toepassingen van robotica in de gezondheidszorg opleveren.”

UT en robotica-projecten

Binnen de Universiteit Twente zijn zowel het Technical Medical Centre als het Digital Society Institute betrokken bij de uitvoering van het DIH-HERO-project. Naast het DIH-HERO is de UT ook betrokken bij het RIMA-project, waarbij een vergelijkbaar netwerk zich zal richten op de inzet van robotica voor inspectie en onderhoud van industriële installaties.

In Europa gevestigde kleine, middelgrote en midcapbedrijven kunnen zich aanmelden voor financiering via open inschrijving vanaf de zomer van 2019 tot de lente van 2021. De financiering is bestemd voor reiskosten, de ontwikkeling van demonstrators en de overdracht van technologie.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zorgaanbieders
Zorgkantoor.nl heeft nu ook informatie over zorgaanbieders
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Volg jij ons al?