ECG handheld op markt tegen hartfalen bij jonge atleten

2 mei 2016
Nieuws

De Amerikaanse ehealth-startup Cardiac Insight heeft een financieringsronde van 2,5 miljoen dollar met succes afgesloten. Het geld gaat de spinoff van de Universiteit van Washington gebruiken voor verbetering van het CardeaScreen ECG handheld device, in oktober 2015 overgenomen van Cardea Associates. Ook stopt Cardiac Insight geld in het afronden van de ontwikkeling van proprietary software voor wearable sensor technogie.

CardeaScreen is volgens MedCitynews bedoeld om de betrouwbaarheid van elektrocardiogrammen te verbeteren waarmee cariovasculaire problemen geidentificeerd worden in relatie tot onverwachtse hartstilstand bij jonge atleten. Met de CardeaScreen is het mogelijk om in minder dan 20 seconden een elektrocardiogram te maken, zo stelt Cardiac Insight.

De combinatie van een draadloos met internet verbonden handheld device en ondersteunende software voor klinische besluiten kan volgens de onderneming medici helpen bepalen of atleten verdere evaluatie dienen te ondergaan voordat zij aan inspannende activiteiten mogen deelnemen.

Wearable patch tegen beroerte

Cardiac Insight heeft ook een mini wearable patch ontwikkeld onder de naam Stealth, om ECG’s te lezen en signalen van afibrillatie op te pikken die een voorteken van een beroerte kunnen zijn. De onderneming heeft hiervoor enkele jaren geleden een 510(k) goedkeuring gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Volgens Xconomy zijn belangrijke investeerders in Cardiac Insight: voormalig bestuursvoorzitter Kirby Kramer van SonoSite, voormalig CEO Dick Martin van Physio-Control en het bedrijf WRF Capital. Belangrijke concurrenten in het segment waar Cardiac Insight opereert, zijn onder meer iRhythm Technologies (met de ZIO Patch om afibrillatie bij volwassenen te detecteren), en het door Medtronic in 2014 overgenomen Corventis.

Gebrek aan standaarden en definities

Een probleem voor ehealth-bedrijven op dit gebied is een gebrek aan gerapporteerde gevallen van overlijden als gevolg van onverwachts hartfalen, onder meer door een gebrek aan gedeelde definities en standaarden voor het rapporteren ervan. Reden voor de Amerikaanse Centers for Disease Control en de  National Institutes of Health om in 2013 een register op te stellen om dergelijke gevallen van hartfalen bij mensen onder de 24 jaar in kaart te brengen.