Search
Close this search box.
Search

Een kijkje in de hybride OK van het CWZ

Steeds meer ziekenhuizen kiezen voor een hybride operatiekamer. In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) werd de eerste hybride OK in de herfst van 2021 in gebruik genomen. Inmiddels worden meer en meer vaatoperaties, ook voor urologische ingrepen en traumatologie, in de hypermoderne operatiekamer uitgevoerd. Voor iedereen die even wil meekijken met hoe het er in de hybride OK aan toe gaat, maakte het CWZ een video.

De hybride OK heeft bijzondere voordelen ten opzichte van de traditionele operatiekamer omdat in één ruimte zowel een conventionele operatiekamer als een geavanceerde röntgen (angio) kamer gehuisvest wordt. Die voordelen maken dat steeds meer ziekenhuizen besluiten een of meerdere bestaande OK’s om te bouwen. Of, als er een nieuw OK-complex gerealiseerd wordt, er een of meerdere hybride OK’s in op te nemen.

Minder invasief en sneller herstel

Het grote voordeel van de hybride OK is dat chirurgische ingrepen met veel grotere precisie uitgevoerd kunnen worden. Voor de patiënten betekent dit ook nog eens dat de ingrepen minder invasief zijn. Gedetailleerde beeldvorming zorgt ervoor dat de operatie in één sessie kan gebeuren. Patiënten hoeven niet eerst een behandeling bij radiologie en daarna een behandeling op de operatiekamer te ondergaan.

In de hybride operatiekamer werken chirurgen, anesthesiologen, radiologen en hun teams intensief samen. In combinatie met de nieuwste (beeldvormende) technieken kunnen zij patiënten minder invasief behandelen.

De mogelijkheid om, onder andere door het gebruik van veel betere (ook 3D) beeldvormende technologie, minder invasief te opereren, leidt vaak ook tot een sneller herstel en eerder ontslag van patiënten. Ook verkleint de kans op complicaties, infecties en her-operaties.

Werk in de hybride OK

Hoe dat er aan toe gaat is in onderstaande demo-video van het CWZ te zien. Daarin geeft het ziekenhuis een ‘rondleiding’ door de hybride OK die dus in 2021 in gebruik genomen werd.

“De hybride OK biedt ons ook veel meer bewegingsruimte en mogelijkheden om snel met elkaar te overleggen, omdat de angiokamer en operatiekamer nu bij elkaar zijn gebracht. Dat werkt heel prettig en efficiënt”, vertelt operatieassistent Rianda Moed.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?