Search
Close this search box.
Search

Een rookvrije ggz met de e-learning ‘Rookvrije zorg’

Deze week is de nieuwe e-learning 'Rookvrije zorg' gepresenteerd. Jacobine Geel, bestuursvoorzitter van de Nederlandse ggz, riep alle leden op deze e-learning beschikbaar te stellen en in te zetten in hun organisatie om zo te zorgen voor een geheel rookvrije ggz in 2025. Tijdens de presentatie benadrukten een verslavingsdeskundige en longarts het belang van een rookvrije ggz.

De e-learning is speciaal ontwikkeld voor de ggz en verslavingszorg door GGZ Ecademy in samenwerking met de Nederlandse ggz en Verslavingskunde Nederland. De e-learning ‘Rookvrije zorg’ is specifiek bedoeld voor het opleiden en trainen van medewerkers binnen de ggz. Doel van de e-learning is het kweken van begrip voor een rookvrije organisatie en uitleggen wat er van iedereen verwacht wordt om een zorgorganisatie rookvrij te maken.

Rookvrije ggz in 2025

In de eerste fase wordt de e-learning module ingezet om de verslavingszorg in 2021 volledig rookvrij te krijgen. Daarvoor wordt de module verspreid onder leden van de GGZ Ecademy. Het uiteindelijk streven van de Nederlandse ggz is een volledig rookvrije ggz in 2025.

De e-learning bevat naast theorie ook informatie en voorbeelden in de vorm van casuïstiek. Daarbij is zowel aandacht voor de patiënt als medewerker. GGZ medewerkers die de vragen en opdrachten van e-learning met goed gevolg afsluiten, inclusief de afsluitende toets, ontvangen daarvoor een certificaat.

“Met de e-learning Rookvrije zorg creëren we een gezamenlijk startpunt voor alle medewerkers in de ggz en verslavingszorg en zorgen we voor een landelijke uitrol”, vertelt Margreet Botter van GGZ Ecademy. GGZ instellingen die aan de slag willen gaan met de e-learning voor een rookvrije ggz kunnen per mail contact opnemen met Anton van Balkom (AvBalkom@denederlandseggz.nl) van de Nederlandse ggz.

Actieve rol behandelaars

Behandelaars zullen zich actief moeten opstellen in de strijd tegen het roken in de ggz. “Wie niets doet, verwaarloost zijn of haar cliënt. Als ervaringsdeskundige weet ik dat medewerkers vroeger ‘gewoon’ met de cliënten meerookten. Nu vind ik dat onvoorstelbaar. Er zijn veel effectievere methodes om bijvoorbeeld stress te bestrijden en iedereen heeft last van roken. Meeroken kost jaarlijks maar liefst zo’n tweeduizend levens. Nee, het is niet zielig om cliënten te vragen te stoppen met roken. Iedereen is het waard. Ik hoop dan ook dat de E-learning gaat inspireren en motiveren om cliënten en ook collega’s te laten stoppen met roken”, aldus Wanda de Kanter, longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?