Een rookvrije ggz met de e-learning ‘Rookvrije zorg’

Deze week is de nieuwe e-learning 'Rookvrije zorg' gepresenteerd. Jacobine Geel, bestuursvoorzitter van de Nederlandse ggz, riep alle leden op deze e-learning beschikbaar te stellen en in te zetten in hun organisatie om zo te zorgen voor een geheel rookvrije ggz in 2025. Tijdens de presentatie benadrukten een verslavingsdeskundige en longarts het belang van een rookvrije ggz.

De e-learning is speciaal ontwikkeld voor de ggz en verslavingszorg door GGZ Ecademy in samenwerking met de Nederlandse ggz en Verslavingskunde Nederland. De e-learning ‘Rookvrije zorg’ is specifiek bedoeld voor het opleiden en trainen van medewerkers binnen de ggz. Doel van de e-learning is het kweken van begrip voor een rookvrije organisatie en uitleggen wat er van iedereen verwacht wordt om een zorgorganisatie rookvrij te maken.

Rookvrije ggz in 2025

In de eerste fase wordt de e-learning module ingezet om de verslavingszorg in 2021 volledig rookvrij te krijgen. Daarvoor wordt de module verspreid onder leden van de GGZ Ecademy. Het uiteindelijk streven van de Nederlandse ggz is een volledig rookvrije ggz in 2025.

De e-learning bevat naast theorie ook informatie en voorbeelden in de vorm van casuïstiek. Daarbij is zowel aandacht voor de patiënt als medewerker. GGZ medewerkers die de vragen en opdrachten van e-learning met goed gevolg afsluiten, inclusief de afsluitende toets, ontvangen daarvoor een certificaat.

“Met de e-learning Rookvrije zorg creëren we een gezamenlijk startpunt voor alle medewerkers in de ggz en verslavingszorg en zorgen we voor een landelijke uitrol”, vertelt Margreet Botter van GGZ Ecademy. GGZ instellingen die aan de slag willen gaan met de e-learning voor een rookvrije ggz kunnen per mail contact opnemen met Anton van Balkom (AvBalkom@denederlandseggz.nl) van de Nederlandse ggz.

Actieve rol behandelaars

Behandelaars zullen zich actief moeten opstellen in de strijd tegen het roken in de ggz. “Wie niets doet, verwaarloost zijn of haar cliënt. Als ervaringsdeskundige weet ik dat medewerkers vroeger ‘gewoon’ met de cliënten meerookten. Nu vind ik dat onvoorstelbaar. Er zijn veel effectievere methodes om bijvoorbeeld stress te bestrijden en iedereen heeft last van roken. Meeroken kost jaarlijks maar liefst zo’n tweeduizend levens. Nee, het is niet zielig om cliënten te vragen te stoppen met roken. Iedereen is het waard. Ik hoop dan ook dat de E-learning gaat inspireren en motiveren om cliënten en ook collega’s te laten stoppen met roken”, aldus Wanda de Kanter, longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?